Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

04. 07. 2019. 10:02   >>  10:15

DATA HUB

Formirano nacionalno čvorište otvorenih podataka

U okviru projekta Odeon, u Privrednoj komori je konstituisano nacionalno čvorište otvorenih podataka Data HUB, koje će okupiti predstavnike javne uprave, privrede, naučne zajednice i civilnog sektora. Riječ je o neprocjenljivom potencijalu. Nije čudo što se podaci smatraju "naftom 21. vijeka", kazala je Bojana Bajić, iz Ministarstva javne uprave.

Kako navode iz PKCG, cilj uspostavljanja čvorišta je unapređenje ekosistema otvorenih podataka, koji predstavljaju potencijal u kreiranju novih vrijednosti i doprinose podizanju kvaliteta društva i konkurentnosti crnogorske privrede.

"'Otvoreni podaci' su koncept javno dostupnih podataka na način da ih svaka osoba može slobodno koristiti i objavljivati, bez ograničenja autora ili drugih kontrolnih mehanizama. Pod otvorenim podacima se podrazumijevaju informacije koje nastaju djelovanjem organa javne uprave, a čijom se upotrebom u komercijalne i/ili nekomercijalne svrhe može stvoriti dodatna vrijednost; podaci dostupni na internetu, koji se mogu ponovo upotrijebiti u svrhu različitu od one za koju su nastali, a objavljuju se u otvorenom i mašinski čitljivom formatu koji je moguće računarski obrađivati i analizirati", objasnili su iz PKCG.

Termin "otvoreni podaci", kako dodaju, primjenjuje se od 2008. godine i dobija na popularnosti nakon inicijative pojedinih država da otvore svoje podatke.

"Otvoreni podaci, uz mogućnost preuzimanja, distribucije, prilagođavanja, povezivanja sa drugim podacima, mogu biti integrisani u poslovne procese, proizvode i usluge, čime stvaraju dodatu vrijednost. Otvoreni podaci podstiču inovativnost u kreiranju komercijalnih i nekomercijalnih aplikacija, u službi javnog, privatnog, naučnog i civilnog sektora", navodi se u saopštenju.

Direktorica Sektora za Projekte Privredne komore Tanja Radusinović je kazala da će zahvaljujući projektu ODEON (Open Data for Open iNovation) ova asocijacija i Data HUB biti dio regionalnog mediteranskog klastera.

Riječ je o projektu na kojem su partneri Grčka, Hrvatska, Slovenija, Italija, Francuska, Španija i Crna Gora, odnosno njihovi renomirani instituti, privredne komore i druge institucije koje se bave malim i srednjim preduzećima i povezane su sa inovacijama.

Radusinović je istakla da je Ministarstvo javne uprave prepoznalo značaj odeona-a i odlučilo da postane pridruženi partner na njegovoj realizaciji. Ministarstvo je u prethodnoj godini razvilo portal otvorenih podataka data.gov.me i značajno doprinijelo širenju znanja o tome šta oni predstavljaju i kako se mogu koristiti.

"Sa sigurnošću vam mogu reći da će ovaj naš Data HUB zaživjeti na pravi način, te da će korisnici budućih aplikacija formiranih na skupovima podataka, koje će otvoriti institucije i privredna društva, nastaviti da ga šire i unapređuju i kada program bude oficijelno okončan", rekla je Radusinović na sastanku koji je u PKCG organizovan u saradnji sa Ministarstvom javne uprave.

Skup je bio prilika za dobijanje više informacija o konceptu otvorenih podataka, zakonodavnom okviru i aktivnostima koje će se realizovati kroz Data HUB.

Načelnica Direkcije za interoperabilnost registra i normativne poslove pri Ministarstvu javne uprave Bojana Bajić prezentovala je zakonodavni i strateški okvir koji se odnosi na otvorene podatke. Ona je kazala da je riječ o novini u Crnoj Gori, zasnovanoj na praksi EU.

"Riječ je o neprocjenljivom potencijalu. Nije čudo što se podaci smatraju "naftom 21. vijeka" i pokretačima digitalne transformacije, o kojoj stalno govorimo", rekla je Bajić.

Ona je kazala da je normativni dio koji se odnosi na ovu oblast uređen na osnovu strategije, ispunjene su tehničke pretpostavke, a predstoji proces objavljivanja podataka, odnosno formiranja skupova podataka koji će se naći na portalu i biti dostupni svima.

"Cilj javne uprave je da sve što može biti strukturirano u formi tabele bude objavljeno na stranicama našeg portala ili organa vlasti, dostupno građanima i NVO sektoru, kako ne bi postojala potreba za obraćanjem u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama", objasnila je Bajić.

Portal je uspostavljen, trenutno ima 65 setova podataka, a da bi taj proces napredovao potrebno je da zajednički djeluju sve zainteresovane strane. U EU je na ovom poslu posebno prepoznata uloga novinara koji treba da u skladu sa svojim potrebama utiču na organe vlasti da objavljuju podatke, dodala je ona.

Prema njenim riječima, kroz otvaranje podataka, država podstiče razvoj kreativnog biznisa, ali i dobija dragocjene povratne informacije koje mogu biti od koristi za poboljšanje kvaliteta podataka, bolje razumijevanje potreba korisnika, kvalitetnije formulisanje i sprovođenje javnih politika.

"Namjera nam je jasna. Želimo da otvorimo što više skupova podataka koji će biti dostupni u skladu sa potrebama građana ili privrede. Želimo da mala i srednja preduzeća, programeri, vide interes u preuzimanju podataka i pravljenju aplikacije za njihovo dalje korišćenje. Plan nam je da ove godine održimo jedan, najvjerovatnije dva hakatona, na kojima ćemo ponuditi da se kreiraju aplikacije na bazi dostupnih setova otvorenih podataka", saopštila je Bajić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније