Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M ]

03. 07. 2019. 17:40 >> 17:38
5

FERARIS I ĐUKANOVIĆ

"Crna Gora energetski centar za Balkan"

Projekat podmorskog kabla investicija je koja će omogućiti Crnoj Gori da postane energetski centar za zemlje Balkana, saopštio je izvršni direktor Terne Luiđi Feraris, i najavio puštanje kabla u rad, do kraja godine. Predsjednik Milo Đukanović, nakon sastanka sa Ferarisom, je istakao da CG kroz razvoj partnerskih odnosa želi evropske standarde i kvalitet.

Uz zahvalnost za prijem, Feraris je predstavio dosadašnje rezultate projekta izgradnje podmorskog kabla između Crne Gore i Italije, i najavio puštanje u rad kabla do kraja godine.

Cijeneći da je u pitanju istorijski trenutak u kojem će biti uspostavljen most između Italije i Crne Gore, ali i EU i Zapadnog Balkana, Ferraris je pozvao predsjednika Đukanovića da bude gost na svečanosti tim povodom. Najveći benefit ove investicije je što će projekat omogućiti Crnoj Gori da postane energetski centar za zemlje Balkana, kazao je Feraris.

Takođe, stvoriće se uslovi za privlačenje drugih investicija u obnovljive izvore energije, energetiku i digitalizaciju. Feraris je izrazio spremnost za nastavak saradnje na dobrobit Crne Gore i njenog razvoja.

 

Đukanović je zahvalio kompaniji Terna za profesionalan i odgovoran odnos prema projektu, kako je kazao, jednom od najznačajnijih za Crnu Goru i region, kao i za poštovanje rokova izgradnje. 

"Ovaj naš zajednički projekat jedan je od najvažnijih za razvoj Crne Gore, ali i za razvoj regiona, kazao je on. Kroz ozbiljna ulaganja u putnu, energetsku i digitalnu infrastrukturu Crna Gora će nastaviti ekonomski rast i razvoj, naglasio je Đukanović. Mi želimo ne samo da uspostavimo partnerstva zbog investicija koje su potrebne Crnoj Gori, već i da kroz razvoj partnerskih odnosa dostignemo evropske standarde i kvalitet."

 

U tom smislu, iskazao je visoke ocjene za strateško partnerstvo sa italijanskom kompanijom, kao kredibilnim partnerom, čije je znanje i iskustvo dragocjeno.

Projekat izgradnje podmorskog kabla, ocijenio je Đukanović, predstavlja dobar primjer kako EU i Zapadni Balkan mogu da sarađuju.

Jedan od najznačajnijih i najzahtjevnijih projekata na Mediteranu imaće 450 km kablova, od kojih je čak 420 km pod vodom postavljenih na dubini od 1.100 m. Prenosiće 600 megavata struje i još toliko završetkom druge faze. Terna je tokom realizacije projekta uložila i 60 miliona eura u razvoj lokalnih zajednica u Crnoj Gori.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније