Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

03. 07. 2019. 06:43   >>  20:00 1

CENTRALNA BANKA

Crnogorcima keš miliji od kartica

Iako se iz godine u godinu povećava bezgotovinsko, odnosno plaćanje karticama, a smanjuje gotovinsko, podaci pokazuju da je keš i dalje dominantan.

"U prvom kvartalu tekuće godine u odnosu na isti period prošle povećao se broja transakcija upotrebom platnih kartica sa funkcijom plaćanja za 23 odsto, a ukupna vrijednost za šest odsto", kazali su Pobjedi iz Centralne banke.

Podaci pokazuju da je na kraju marta ove godine ukupan broj platnih transakcija karticama bio 4,1 miliona.

"Platnim karticama je plaćeno 93,1 miliona eura", naveli su iz CBCG.

U istom kvartalu prošle godine bilo je 800.000 manje transakcija i preko pet miliona eura manje vrijednosti.

"Na kraju prvog kvartala 2018. ukupan broj platnih transakcija izvršenih platnim karticama iznosio je 3,3 miliona, čija je ukupna vrijednost 87,9 miliona eura", saopštili su iz Centralne banke.

Podsjetimo da je ukupan platni promet u januaru bio 865,5 miliona eura, u februaru 1,13 milijarde, a u martu 1,27 milijardi eura.

KREDITNI TRANSFERI...

Povećava se i broj i vrijednost bezgotovinskih transakcija - kreditni transferi, direktna zaduženja i ostale platne usluge.

Na kraju prvog kvartala 2019, ukupan broj platnih transakcija - kreditni transferi, direktna zaduženja i ostale platne usluge iznosio je 6,8 miliona, čija je ukupna vrijednost 6,25 milijarde eura. Godinu ranije, odnosno na kraju marta 2018. godine, ukupan broj ovih platnih transakcija iznosio je 6,6 miliona, čija je ukupna vrijednost 5,13 milijarde eura - pojasnili su iz Centralne banke.

Kad se uporede ovi podaci, jasno je da se povećao broj bezgotovinskih platnih transakcija- kreditni transferi, direktnazaduženja i ostale platne usluge za tri odsto, a vrijednosti za 22 odsto.

I pored ovih pokazatelja o povećanju bezgotovinskog plaćanja i smanjenja gotovinskog I dalje je dominantan keš.

"Na kraju marta tekuće godine ukupan broj platnih transakcija - uplata i isplata gotovog novca, sa transakcionog računa i na transakcioni račun, iznosio je 1,48 miliona čija je ukupna vrijednost 875,53 miliona eura. Na kraju prvog kvartala 2018. godine ovih transakcija je bilo 1,49 miliona, čija je ukupna vrijednost 796,64 miliona eura.  To pokazuje da je u prvom kvartalu 2019. u odnosu na isti period prošle godine, smanjen broj platnih transakcija uplata I isplata gotovog novca od 0,67 odsto", naveli su iz CBCG.

Iz vrhovne monetarne institucije pojašnjavaju da je od januara prošle godine izvještavanje kvartalno.

"Po Odluci o izvještajima koji se dostavljaju Centralnoj banciCrne Gore o platnom prometu, koja se primjenjuje od januara 2018. godine, podaci od pružalaca platnih usluga dostavljaju se na kvartalnom nivou tako da uporedni period 2018/2019. možemo dati samo za prvi kvartal", objasnili su iz CBCG.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније