Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Pobjeda; Objavila: M.M ]

02. 07. 2019. 08:35 >> 08:33

ODBOR ZA FINANSIJE

Minimalac od 222 eura kasni

Povećanje minimalne zarade na 222 eura i smanjenje doprinosa na zdravstveno osiguranje za dva procenta teško da će biti primijenjeno od 1. jula, kako je predviđeno prijedlogom tog zakona, jer je on još u skupštinskoj proceduri, saopšteno je na sjednici Odbora za ekonomiju, koji je dao podršku prijedlogu izmjena zakona o doprinosima.

Predstavnica Ministarstva finansija Biljana Peranović je najavila da će rok amandmanski pomjeriti. Na odboru je objašnjeno da će se nakon najnovijih odluka opterećenje rada smanjiti sa 67 na 64 odsto. Raško Konjević (SDP) je ocijenio da je i to ekstremno visoko i da bi bilo konkurentno smanjenje na 55 do 60 odsto. On je pitao da li Vlada planira da se ozbiljno i sveobuhvatno pozabavi smanjenjem, ali i tražio objašnjenje zašto se opredijelilo za smanjenje doprinosa za zdravstvo, a ne za PIO.

Istakao je da je država najnedisciplinovaniji poreski obveznik, odnosno državne firme Montenegro erlajnz, željezničke kompanije i slično. Peranović je objasnila da je analiza Vladinog tima pokazala da je najbezbolnije smanjenje doprinosa za zdravstvo, jer bi se ugrozio Fond PIO. Dodala je da je Vlada prepoznala visoku opterećenost rada i da se preduzimaju mjere za daljnje sniženje.

"Ide se u reformu poreskog sistema, poreske administracije, uvođenje fiskalizacije... Na taj način želimo da proširimo bazu i smanjimo sivu ekonomiju, čime bi se stvorili uslovi za dalje smanjenje opterećenja rada", objasnila je Peranović i dodala da se povećanjem na 222 eura učešće minimalne zarade u prosječnoj povećava na 43 sa 38 odsto. Predsjednik odbora Predrag Sekulić (DPS) je kazao da ovo smanjenje na godišnjem nivou čini 24 miliona eura i objasnio da postoji mogućnost da Vlada iz nekih drugih sredstava pomogne Fondu zdravstva.

"Pomagati Fondu PIO na takav način nije uobičajeno", podsjetio je on.

Boris Mugoša (SD) je ocijenio da manjak po osnovu uplate doprinosa treba nadomjestiti kroz širenje poreske osnovice.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније