Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M.Lj. ]

01. 07. 2019. 12:30   >>  12:31

PETKOVA PORUČILA

Bugarska želi saradnju u oblasti energetike

Bugarska želi pronaći najbolji model saradnje sa Crnom Gorom u oblasti energetike, imajući u vidu velike potencijale dvije zemlje koji se otvaraju zahvaljujući infrastrukturnim projektima koji su u toku, i činjenici da Crna Gora postaje važno energetsko čvorište u regionu, a Bugarska sve značajniji izvoznik energije, kazala je ministarka energetike Republike Bugarske Temenužka Petkova koju je danas primio u posjetu potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović.

 

Ministarka Petkova je kazala da pitanje proširenja Evropske Unije na Zapadni Balkan nije interes samo Crne Gore i regiona, već i snažan interes Bugarske i same EU.

“S tim u vezi je čestitala na ostvarenim rezultatima u pregovaračkom procesu i potvrdila da će Crna Gora u Bugarskoj i dalje imati pouzdanog partnera i zagovornika njenog članstva u EU”, saopšteno je iz Vlade nakon sastanka-

Simović i Petkova su konstatovali da Crna Gora i Republika Bugarska održavaju tradicionalne prijateljske odnose i intezivne kontakte na svim nivoima.

“Čvrste temelje zasnovane na takvim odnosima potrebno je iskoristiti za otvaranje novih polja u ekonomskoj saradnji, saglasili su se sagovornici. Potvrđena je spremnost dvije zemlje da snažnije rade na jačanju ekonomske i trgovinske saradnje, posebno u oblastima turizma, poljoprivrede, energetike i saobraćaja”, navodi se u saopštenju.

Simović je Petkovu informisao o projektima koje je Crna Gora u oblasti energetike realizovala u prethodnom periodu, kao i projektima koji su u fazi pripreme, a koji će unaprijediti strukturu crnogorske energetike i dorinijeti još snažnijem ekonomskom rastu.

“Simović je kazao i da je Crna Gora kreirala stabilan i predvidiv zakonodavni okvir, koji je u cijelosti usklađen sa zakonodavnim okvirom EU”, navodi se u saopštenju.

I ova prilika je iskorišćena da Simović iskaže duboku zahvalnost Bugarskoj na podršci koju pruža Crnoj Gori u pregovaračkom procesu sa EU i koju je pružala tokom procesa pristupanja NATO savezu.

“Potpredsjednik Simović i ministarka Petkova su se saglasili o potrebi usmjeravanja privrednika dvije zemlje na učvršćivanje i širenje međusobnih veza, kreiranja uspješnih partnerstava i stvaranja uslova za uvećanje uravnotežene trgovinske razmjene”, navodi se u saoptenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније