Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

29. 06. 2019. 09:00 >> 09:00

ZEJAK UPOZORAVA

Šteta za malinare od pogrešno plasiranih informacija

U susret osnivačkoj Skupštini regionalnog Savjeta za jagodasto voće Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, koja je planirana 4. jula u Čajetini, direktor Biotehničkog centra iz Bijelog Polja Dejan Zejak upozorava da pogrešno plasirane informacije, mogu da malinarima donesu samo štetu.

 

"Zadnjih dana se istupima nekompetentnih činioca u sektoru malinarstva putem medija doprinosi stvaranju slike koja je daleko od realnosti u toj oblasti. Posebno je važno sagledati činjenice u zadnjih pet godina i istaći da je otkupna cijena samo finalni dio životnog ciklusa jedne plantaže", smatra Zejak.

Kvalitetni malinajci prvenstveno zavise od kvaliteta sadnog materijala, kontinuirane njege i stučne primjene agrotehničkih mjera, što je sigurno najslabija karika u proizvodnom lancu, ocijenio je on.

"Zato treba biti obazriv sa nekopententnim komentarima i analizama, koji su prisutni poslednjih dana u pojedinim medijima", kazao je Zejak.

Prema njegovim riječima tradicionalni način proizvodnje u 21. vijeku ne garantuje uspjeh.

Suština proizvodnje jagodastog voća je na što manjoj parceli postići veći prinos kvalitetnog ploda. To daje profit farmi, i u godini kada je cijena ploda niža od višegodišnjeg prosjeka.

“Kada se analizira ekonomja malinjaka površine 0,2 do 0,5 ha u gazdinstvu koje ima svoju radnu snagu, domaćini su bili uglavnom zadovoljni, međutim iako je tih proizvožača gotovo 90% u Bijelom Polju i na sjeveru Crne Gore, oni i njihovi stavovi o sektoru su zanemareni, a u javnosti provijava glas velikih plantažera koji se bave ovom proizvodnjom svega nekoliko godina i na način koji sigurno može biti bolji", ocjenjuje Zejak.

On je podsjetio da zadnjih pet godina cijena ploda maline ili drugog jagodastog voća kod nas nije bila niža od cijene u regionu. Zato se ovaj sector u tom period širio u kontinuitetu.

"U Bijelom Polju su sredinom šezdesetih godina postojali zasadi malina. Zadruga koja je vršila otkup plodova i sistem koji je bio vezan za čuvenu 'Budimku' iz Požege, što govori o tradiciji i iskustvu u sektoru u Crnoj Gori", ističe Zejak.

On smatra da posmatrano na duži period, gajenje jagodastog voća, koncipirano na optimalnim površinama i usmjereno na sortimet i vrste kao što su jagoda, malina, borovnica, čija je sezonalnost različita, omogućavaju porodičnom gazdinstvu kontinuairani prihod i perspektivu od prodaje plodova.

Samo ovakav pristup sektoru može dati pozitivan ishod i obezbijediti očekivani uspjeh, smatra direktor Biotehničkog Centra iz Bijelog Polja

Regionalni savjet osnivaju agro-stručnjaci, predstvanici otkupljivača plodova, proizvođači sadnog materijala jagodastog voća iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, sa ciljem da zajedničkim djelovanjem unaprijede sektor, povežu činioce u lancu, osnaže sopstveni nastup na međunarodnom tržištu i zajednički djeluju na buduće pravce razvoja ovog važnog segmenta agrara u sve tri države.

U dosadašnjem pripremnom periodu došli smo do činjenica da dovoljan broj svih ovih aktera iz sektora ali i međunarodnih organizacija želi da učestvuje u osnivanju i podršci jednom ovakvom međudržavnom tijelu. Ta činjenica nam uliva optimizam i daje nadu da smo na dobrom putu, kazao je Zejak.

"Želja nam je da sa institucijama i prepoznatim donosiocima odluka, dugoročno i kontinuirano radimo na stabilizaciji i unaprjeđenju ovog sektora, i tako zajedničkim znanjem, potencijalom i iskustvom pomognemo samim plantažerima, otkupljivačima i stručnjacima iz oblasti, kako bi i budućem periodu, naš region zadržao postojeće mjesto u globalnoj mreži proizvodnje plodova jagodastog voća", navodi jedan od crnogorskih osnivača Dejan Zejak.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније