Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

25. 06. 2019. 10:29 >> 18:35
3

MARKOVIĆ U BAKUU

CG pouzdan ekonomski i politički partner

Crna Gora je danas najstabilnija zemlja u regionu Zapadnog Balkana, i u ovom dijelu Evrope, ocijenio je premijer Duško Marković, tokom drugog dana zvanične posjete Azerbejdžanu.

To nas, kako je rekao, čini ekonomski i politički pouzdanim partnerom.

Uz ocjenu da je stabilnost preduslov ekonomskog prosperiteta, Marković je na Poslovnom forumu u Bakuu rekao da je članstvo Crne Gore u NATO alijansi "bio signal investitorima da je Crna Gora destinacija koja u domenu bezbjednosti dijeli najviše standarde".

"Već u prvoj godini članstva vidjeli smo značajan porast investitora i broja turista iz zemalja NATO-a", rekao je Marković.

On je rekao da crnogorska ekonomija već tri godine bilježi jednu od najvećih stopa rasta u Evropi - više od 4,7 odsto godišnje.

Povećali broj zaposlenih

"U dvije godine povećali smo broj zaposlenih za gotovo osam odsto", rekao je Marković.

Predsjednik crnogorske vlade je podsjetio da u Crnoj Gori posluju investitori iz više od 110 država, a prisutni su najprestižniji svjetski turistički brendovi.

"Crna Gora ima najveću stopu stranih direktnih investicija po glavi stanovnika u regionu, sa ukupno uloženih 6,5 milijardi eura od 2006. do 2018. godine", kazao je Marković.

"Sada je naš državni prioritet strateška valorizacija sjevernog regiona u kojem se nalaze naši ključni privredni i prirodni resursi. Tu vidim veliki potencijal za produbljivanje ekonomske saradnje Crne Gore i Azerbejdžana, posebno u oblasti poljoprivrede", istakao je on.

U oblasti turizma Crna Gora se u posljednjih 15 godina, kroz projekte kao što su Porto Montenegro i Luštica, te valorizacijom prirodnih ljepota i potencijala, kako je rekao Marković, pozicionirala kao jedna od najbrže rastućih turističkih destinacija.

Raduje povećanje broja turista iz Azerbejdžana

"Trend se nastavlja kroz crnogorsko–azerbejdžansko partnerstvo i projekat Porto Novi koji sobom nosi novi nivo prestiža, otvaranjem jedinog hotela u Evropi u okviru brenda 'One & Only'. Projekat Porto Novi se realizuje shodno planovima, a sa inicijalnih 260 miliona eura, ulaganja se kreću ka dodatno planiranih 970 miliona, što ga svrstava u sam vrh stranih investicija u Crnoj Gori", kazao je Marković.

Istakao je da ga raduje povećanje broja turista iz Azerbejdžana, a to je skoro tri puta više u 2018. u odnosu na 2017. godinu, čemu je doprinijelo uvođenje avio linije.

"Želimo da se taj trend nastavi. U oblasti energetike, izgradnjom podvodnog kabla za prenos električne energije koji spaja crnogorsku sa italijanskom obalom, Crna Gora se pozicionirala kao regionalno energetsko čvorište. Za zemlju skromnih demografskih brojki, ovo ima veliki značaj. I u oblasti energetike Crna Gora i Azerbejdžan imaju konkretne aktivnosti. Projekat Transjadranskog gasovoda (TAP), koji, zajedno sa krakom Jadransko – Jonskog gasovoda (IAP – dužine 94 kilometra kroz Crnu Goru), ne samo da će označiti strateško povezivanje naše dvije države i osnažiti energetske izvore Crne Gore, veće će i učvrstiti poziciju Crne Gore kao energetskog čvorišta. Pozitivne trendove prati i otvaranje banke sa azerbejdžanskim kapitalom u Crnoj Gori, Nove Banke AD Podgorica", kazao je Marković.

Ulaganja stranih investitora u Crnu Goru su opravdana, smatra Marković, "ne samo zbog politike Vlade koja različitim programima stimuliše ovaj trend, već i konkretnim projektima koji su komplementarni stranim investicijama".

"U tom smislu Crna Gora intenzivno ulaže u unapređivanje svoje infrastrukture, čak 320 miliona eura ove godine je izdvojeno za kapitalni budžet, što je najveći iznos uložen do sada. Od toga, više od 70% sredstava opredijeljeno je za Sjeverni region, čime smo još jednom poslali poruku da je ovo naš prioritet i da će biti u fokusu u narednom razvojnom periodu. Sljedeće godine biće puštena u saobraćaj prva dionica autoputa, koji predstavlja naš najveći infrastrukturni poduhvat. Zajedno sa Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC) radimo na definisanju modela za modernizaciju naših aerodroma, dok proširivanje kapaciteta naših luka i unaprjedjenje sveukupne saobraćajne infrastrukture predstavlja dodatnu vrijednost za sve oblasti privrede", rekao je on.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније