Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B. [ Pobjeda ]

22. 06. 2019. 08:14 >> 08:30

PODNIJELI ZAHTJEV

Željezara prelazi na tečni prirodni gas

Kompanija Tosčelik, koja gazduje nikšićkom Željezarom, podnijela je zahtjev Ministarstvu održivog razvoja i turizma za izdavanje građevinske dozvole za instalaciju tečnog prirodnog gasa.

Predstavnici Tosčelika su Pobjedi saopštili da se kompanija odlučila na ovaj potez jer je prirodni gas jedan od najvažnijih energenata u proizvodnom procesu u fabrici, kao i da će na taj način izbjeći neplanirane zastoje u procesu proizvodnje koji uzrokuju velike gubitke usljed neblagovremenih isporuka komprimovanog prirodnog gasa (CNG), koji Željezara sada koristi.

“Ova investicija će biti realizovana u kooperaciji sa partnerima koji će Tosčelik snabdijevati gasom. Ukupan iznos investicije biće poznat nakon završetka projekta, a očekujemo da ćemo početi sa korišćenjem tečnog prirodnog gasa (LNG) u septembru ove godine”, rekli su predstavnici kompanije.

Oni su podsjetili da je Tosčelik u posljednjih sedam godina za potrebe proizvodnje u pogonima Čeličana i Kovačnica koristio CNG, koji je takođe ekološki čisto gorivo, a bili su primorani da pređu na drugu tehnologiju, jer u Crnoj Gori nema gasne instalacije, pa su CNG dopremali na dnevnom nivou, jer ne može da se skladišti.

“Kako u toku transporta CNG trajlerima dolazi često do kašnjenja isporuka, imali smo neplanirane zastoje u procesu proizvodnje koji uzrokuju velike gubitke. LNG je moguće lagerovati u količinama neophodnim za proizvodnju za nekoliko dana”, rekli su iz Tosčelika.

U Željezari dnevna potrošnja gasa kreće se između deset i 14 tona, dok je godišnja potrošnja oko 3,25 hiljada tona.

“Trenutno je tečni prirodni gas na berzi jeftiniji od komprimovanog prirodnog, pa će biti manji troškovi”, objasnili su iz Tosčelika i dodali da se godinama ne koriste nafta i lož ulje u procesu proizvodnje.

Iz Tosčelika su poručili da se u narednom periodu mogu očekivati nove investicije u pogonima Čeličane, Kovačnice i Radventa.

Tosčelik je prošle godine imao 4,2 miliona eura gubitka i zapošljavala 311 radnika.

Turska Tosyali grupa je preuzela Željezaru u stečaju sredinom 2012. godine za 15,1 milion eura.

Iz kompanije je nedavno saopšteno da je Tosčelik prošle godine proizveo 30 hiljada tona ingota i 20 hiljada tona gotovih proizvoda, dok najveći izazov za kompaniju predstavljala niska cijena legiranih čelika, zbog toga što proizvođači iz Kine prodaju subvencionirane proizvode na tržištima Evropske unije (EU), što dovodi do pada cijena tog metala.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније