Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: O.Z. ]

20. 06. 2019. 12:26   >>  13:02 2

SKUPŠTINA IZGLASALA ZAKON

Nedjelja i zvanično neradni dan za trgovce

Za trgovce u Crnoj Gori nedjelja će biti neradni dan, pošto su poslanici u Skupštni Crne Gore glasali za promjene Zakona o unutrašnjoj trgovini.

Glasalo je 44 poslanika, a nije bilo uzdržanih i glasova protiv.

Iz Ministarstva ekonomije su ranije pojasnili da će primjena zakona početi tri mjeseca nakon objavljivanja u Službenom listu.

U sektoru trgovine, koji zapošljava 37 hiljada ljudi, nedjelja će se, kroz predloženo zakonsko rješenje, proglasiti neradnom a kroz podzakonske akte će se donijeti rješenja za izuzetke i ono što su osnovne životne potrebe građana.

Na predložene izmjene i dopune Zakona dostavljeno je devet amandmana, od kojih je osam postalo njegov sastavni dio, dok je poslanik Liberalne partije, Andrija Popović, od svog odustao.

Vlada je početkom marta utvrdila predložene izmjene i dopune Zakona, kojim se zabranjuje trgovina na veliko i malo nedjeljom i praznicima, izuzev u prodajnim objektima ili mjestima u kojima je to neophodno zbog obezbjeđenja životnih potreba građana.

Vlada je krajem maja usvojila amandman kojim su propisane vrste prodajnih objekata koji će imati mogućnost rada nedeljom i praznicima, među kojima su apoteke, specijalizovane prodavnice ili kiosci za prodaju hljeba, pekarskih proizvoda i kolača, cvijeća, suvenira, štampe i sredstava za zaštitu bilja ili pogrebne opreme.

Nedjeljom i praznicima moći će da rade i benzinske stanice i prodavnice za trgovinu na malo u okviru njih, pijace, štandovi odnosno tezge, vitrine i automati izvan pijaca i pokretne prodavnice, kao i prodavnice, kiosci i automati smješteni unutar zatvorenih područja autobuskih i željezničkih stanica, aerodroma i luka.

Među izuzecima su i štandovi i kiosci u kojima se prodaje roba za vrijeme održavanja priredbi, festivala i manifestacija, sajmova i za vrijeme javnog prikazivanja kinematografskih djela, kao i skladišta za trgovinu na veliko.

Uvođenje neradne nedjelje predložili su trgovci u oktobru. Ubrzo su dobili podršku odbora udruženja trgovine Privredne komore Crne Gore i poslodavaca.

Odbor je tada saopštio da bi uvođenjem neradne nedjelje "bila povećana produktivnost rada".

Podsjetimo, Unija poslodavaca je najavila da će podnijeti inicijativu za ocjenu ustavnosti promejena Zakona o unutrašnjoj trgovini.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније