Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: O.Z. ]

09. 06. 2019. 08:58 >> 08:58
2

VUJANOVIĆ U KINI

Investitori potvrđuju da je CG sigurna za ulaganja

Investitori iz više od 100 država potvrđuju da je Crna Gora sigurna destinacija za ulaganja, kazao je bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović na Forumu saradnje Kine i Centralne i Jugoistočne Evrope, u kineskom Ningbou, na kome je promovisana saradnja u oblasti investicija i trgovine.

"Veoma poštujem ovaj Sajam investucija i trgovine i doživljavam ga kao snažan doprinos unapređenju saradnje između Kine i država Centralne i Istočne Evrope. Posebna je čast predstaviti Crnu Goru kao sigurnu i atraktivnu investicijsku destinaciju sa ekonomskim parametrima koji to pokazuju", rekao je on.

Vujanović je kazao da je Crna Gora jedna od najatraktivnijih investicijskih destinacija na Mediteranu, posebno u području turizma, nekretnina, energetike i poljoprivrede.

"Želio bi ukazati na brojna ulaganja u turizamu.To je dovelo do značajnog rasta ovog sektora, čiji su prihodi iznose 23% BDP-a ,Crna Gora je pozicionirana kao ekskluzivna turistička destinacija!, istakao je Vujonavić.

Crna Gora, kako je naveo, ima velika očekivanja od stjecanja crnogorske državljanstva za istaknute poslovne ljude koji ulažu u područja od posebnog značaja za ekonomski razvoj Crne Gore.

"Proces je izuzetno transparentan i pouzdana je provjera kredibiliteta investitira. Poštujući važnost ulaganja i trgovine za cjelokupni razvoj pozivam vas da posjetite Crnu Goru uvjeren da ćemo nastaviti zajedničke napore u bliskoj saradnji", poručio je Vujanović.

Kazao je da je Crna Gora za trinaest godina od obnove nezavisnosti postigla ogromne rezultate u vanjskoj politici i razvoju svoje ekonomije.

"U prethodnim godinama jačali smo makroekonomsku stabilnost uz realni rast ekonomije po stopi od 4,8%, BDP-om i na 46% smo prosjeka EU. Ostvarenje atraktivnih uslova za direkna strana ulaganja postiže se kroz konkurentnu poresku politiku, jednak tretman domaćih i stranih investitora i povoljan trgovinski režim. Crna Gora je članica WTO-a i ima sporazume o slobodnoj trgovini s EU, CEFTA, EFTA, Turskom, Ukrajinom i Rusijom, omogućavajući pristup za više od 800 miliona potrošača", rekoa je Vujanović.

Istakao je da Crna Gora i Kina imaju izvrsne odnose koji su posljednjih godina poboljšani kroz Mehanizam 16 + 1 i Inicijativu "Pojas i put".

"Ova saradnja snažno pojačava prijateljstvo naših država i naroda. Veoma cijenim rezultate nedavno održanog Osmog Samita premijera u Hrvatskoj u Dubrovniku u okviru Mehanizma saradnje 16 + 1, koji je sada ojačan grčkim članstvom. Crna Gora je od osnivanja aktivni učesnik Mehanizma i zadovoljna je postignutim posebno na području infrastrukture kao ključnog razvojnog prioriteta. Crna Gora koristi značajan dio povlaštenog kreditnog paketa za infrastrukturne projekte za poboljšanje infrastrukture i ubrzanje privrednog rasta", naveo je bivši crnogorski predsjednik.

Podsjetio je da je Crna Gora započela izgradnju autoputa koji će povezivati Jadransku obalu sa Srbijom i Centralnom i Zapadnom Evropom, te da se taj najveći infrastrukturni projekt u istoriji Crne Gore ostvaruje sa kineskom kompanijom CRBC.

"Istovremeno, Vlada Crne Gore stvara preduslove za nastavak izgradnje ostalih dionica autoputa. Ohrabrujemo kineske kompanije da pokažu interes za ovaj projekt kroz javno-privatno partnerstvo", kazao je Vujanović.

Ukazujući na važnost trgovine, naglasio je potencijal Luke Bar, značajnog pomorskog i prometnog središta, sa posebno vrijednim referencama. "Ona bi mogla biti lučki koridor na Jadranu i povećati trgovinu između Evrope i Azije", ocijenio je Vujanović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније