Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M.Lj. ]

07. 06. 2019. 23:00   >>  23:04 1

BENEFICIJE ZA INVESTITORE

Biznis zona "Rudeš" koštaće pet centi godišnje

Skupština Opštine Berane je na petoj redovnoj sjednici, održanoj 4. juna 2019. godine, donijela Odluku o proglašenju biznis zone „Rudeš“. Odluka ima za cilj podršku ekonomskom razvoju opštine, podsticanje investicija i otvaranja novih radnih mjesta, saopšteno je iz Opštine Berane.

 

Biznis zona se u Beranama prostire na 16, 6 hektara površine i obuhvata niz privrednih djelatnosti.

„Privredne oblasti koje su obuhvaćene programom su: drvna, agro i prerađivačka industrija, prerada prehrambenih mliječnih proizvoda i drugih bezalkoholnih pića, zatim gotovih jela, proizvoda mesa, mesnih proizvoda, te skadištenje i hladnjače. Tu su informacije i komunikacije, stručne – naučne djelatnosti, kao i magacini poluotvorenog i zatvorenog tipa, radni pogoni prerade, dorade, pakovnja i ekspedicije, robno distributivni centri, ako i druge uslužne djelatnosti“, kazao je menadžer Opštine Berane Vladimir Đaković.

Novina u osnivanju biznis zone jeste da je prilagođena svim važećim državnim zakonima, da ima potrebne saglasnosti Ministarstva ekonomije i Agencije za zaštitu konkurencije, zatim da je na osnovu prilagođavanja potencijalna ponuda takva da potencijalni investitori mogu da preuzmu, odnosno zakupe zemljište po simboličnoj cijeni 0,05 eura – što je pet centi na godišnjem nivou, u periodu od pet do trideset godina – u zavisnosti od svoje djelatnosti.

„Olakšice koje se daju korisnicima biznis zone ogledaju se kroz oslobađanje svih lokalnih taksi, u gotovo stoprocentnom iznosu. Takođe, one se mogu kombinovati sa državnom pomoći tako da potencijalni investitori u nekim slučajevima, na osnovu visine svoje investicije, mogu da ostvare povrat uloženog novca i čak do 70 odsto“, navodi menadžer.

Biznis zona u Beranama ima preko 30 parcela i nekoliko objekata, koji će prema njegovim riječima, rado biti ustupljeni potencijalnim investitorima.

„Ima veoma dobru saobraćajnu infrastrukturu. Opština Berane je ove godine za sva potrebna ulaganja u biznis zoni opredijelila budžet u visini od oko 30.000 eura, tako da će radovi ubrzo početi“, ističe Đaković.

Finansijske olakšice odnose se na ulaganja u imovinu, troškove zarada za otvaranje novih radnih mjesta i troškove ulaganja u infrastrukturu.

„Cilj osnivanja biznis zone „Rudeš“ je otvaranje novih radnih mjesta u Beranama, koje važe za grad sa najvećom nezaposlenošću u Crnoj Gori. Očekujemo da se zahvaljujući olašicama u biznis zoni, u Beranama do kraja 2019. godine otvori najmanje 20 radnih mjesta,“ zaključio je opštinksi menadžer.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније