Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business, Objavila: R.P. ]

07. 06. 2019. 16:30 >> 16:31

DUBLJEVIĆ PODSJETIO

Prve naftne bušotine u februaru naredne godine

Crna Gora bi trebalo da ima proizvodnju nafte i gasa, saopštio je direktor Uprave za ugljovodonike Vladan Dubljević i dodao da bi u februaru naredne godine trebalo da počne bušenje na dvije lokacije, a naredne sedmice dolazi brod koji će raditi sofisticirana geofizička istraživanja.

On je kazao da ugljovodonike u crnogorskom podmorju istražuju kompanije Eni i Novatek i Energan.

"Planirano je da početkom februara naredne godine započne bušenje na dvije lokacije. Jedna bušotina će tražiti naftu na dubini od 6,5 kilometara, a druga gas na 1,5 kilometara. Da li ćemo imati naftu i gas znaćemo sredinom naredne godine", rekao je Dubljević,

On je na stručnom skupu, koji su u četvrtak organizovale Privredna komora (PKCG) i Inženjerska komora – Strukovna komora mašinskih inženjera, saopštio da Uprava iščekuje rezultate snimanja koji će utvrditi mjesto bušenja, a da će naredne sedmice doći brod koji će raditi sofisticirana geofizička istraživanja.

Dubljević je, kako je saopšteno iz PKCG-a, podsjetio da je relevantna svjetska agencija Mackenzie Boothe, Crnu Goru svrstala među 20 najperspektivnijih prospekata - vjerovatnih novih nalazišta ugljovodonika.

"Južni dio Jadrana je najmanje istražen. Naftne kompanije očekuju da će pronaći nalazišta ugljovodonika, jer ona već postoje u drugim djelovima podmorja", rekao je Dubljević.

Dubljević je na skupu pod nazivom Složeni inženjerski objekti, postrojenja i instalacije tečnog naftnog gasa od 1971. do ove godine, objasnio da nije jednostavno naći naftu i gas i da taj proces uključuje primjenu najsavremenijih skupih tehnologija koje treba da umanje mogućnost izostanka rezultata.

"Naftne kompanije koje se bave istraživanjem mnogo rizikuju, ali zato ostvaruju i veće rezultate nego one koje bave trgovinom ugljovodonicima. Eni i Novatek su, za potrebe seizmičkih istraživanja crnogorskog podmorja, tokom novembra i decembra prošle izdvojili 2,1 milion eura samo za gorivo", rekao je Dubljević.

Dubljević je kazao da je kreirana zakonska regulativa koja propisuje pravila ponašanja nafnih kompanija i valorizacije ovih resursa.

Crnoj Gori će priprasti od 62 do 68 odsto neto dobiti od valorizacije ugljovodonika, po osnovu poreza, koncesione i surface naknade.

"Napravili smo preciznu regulativu da bismo definisali pravila, te da ne bismo pregovarali o tome sa moćnim naftnim kompanijama, čiji su poslovni rezultati veći od bruto domaćeg proizvoda (BDP) Crne Gore", rekao je Dubljević.

On smatra da je veoma bitno da države mudro upravljaju ugljovodonicima, jer je riječ o resursu koji se troši, a koji će još dugo biti nezamjenljiv, bez obzira na alternativne izvore energije koji su sve zastupljeniji.

Potpredsjednik PKCG-a, Danilo Gvozdenović, istakao je kvalitetnu saradnju sa Inženjerskom komorom, čiji je rezultat i organizacija tog izuzetno posjećenog stručnog skupa.

On je najavio da će partnerstvo tih asocijacija biti još intenzivnije, jer se u narednom periodu planira održavanje brojnih zajedničkih sastanaka na aktuelne teme od značaja za sveukupni razvoj.

Predsjednik Inženjerske komore, Srđan Laković, ocijenio je da stručni skup sa osvrtom u prošlost i pogledom u budućnost doprinosi prepoznavanju pravaca djelovanja u toj oblasti.

On je istakao spremnost Inženjerske komore da doprinese kreiranju kvalitetnih zakonskih rješenja, naglašavajući potrebu implementacije međunarodnih standarda u domaću legislativu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније