Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis, objavila B.B. ]

05. 06. 2019. 14:09 >> 14:10

KONFERENCIJA "ZELENI DANI"

Potrebna održiva valorizacija prirodnih potencijala

Zeleni rast podrazumijeva postizanje ekonomskog rasta i razvoja uz istovremeno osiguranje obnavljanja prirodnih resursa koji su nam itekako potrebni, poručio je potpredsjednik Vlade, Milutin Simović i dodao da rast mora biti održiv i zelen.

On je na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji "Zeleni dani 2019 - ostvarivanje potencijala za zeleni rast", koju su organizovali Vlada, Privredna komora (PKCG) i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), kazao da Crna Gora obaveze koje preuzima u međunarodnim organizacijama i asocijacijama doživljava kao doprinos koji mora dati za bezbjednu, sigurnu, održivu, zdravu i zelenu planetu Zemlju.

Održiva valorizacija prirodnih potencijala u cilju ostvarivanja ekonomskog rasta nesporna je, kako je rekao, potreba svih zemalja, a posebno onih u razvoju.

Prema njegovim riječima, održivi razvoj i upravljanje značajnim prirodnim potencijalima kojima raspolože Crna Gora u oblastima turizma, energetike i poljoprivrede, predstavljaju strateške odrednice i odgovornost prema sadašnjim i budućim generacijama.

On je kazao da su identifikovali oblasti koje su posebno predmet pažnje, a odnose se na istraživanje i razvoj, obnovljive izvore energije, poljoprivredu i ruralni razvoj i socijalnu sigurnost.

"Crna Gora je od 24. maja do 2. juna prvi put proizvela dovoljno energije iz OIE za zadovoljenje svih potreba čime se naša zemlja pridružila malom broju zemalja koje su iz domaćih OIE proizveli svu potrebnu energiju", precizirao je Simović.

Predsjednik Privredne komore (PKCG) Vlastimir Golubović, kazao je da Komora baštini osnovnu ideju sveukupnog razvoja Crne Gore i Komora kao zastupnik privrede promoviše njene osnovne vrijednosti kao što su podizanje svijeti o zaštiti životne sredine i postizanje ciljeva održivog razvoja.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je još u inicijalnoj fazi razvoja zelene ekonomije.

"Imajući u vidu njena prirodna bogatstva i opšte pravce razvoja privrede, čini se da je transformacija ka zelenim alternativama najbolji način za postizanje dugoročne održivosti", dodao je Golubović, dodajući da su pred Crnom Gorom, kao budućom članicom EU, velike i finansijske izuzetno zahtjevne obaveze na području zaštite životne sredine.

"Zaštita životne sredine aktuelna je tema i Poglavlje 27 je jedno od najkompleksnijih u pregovaračkom procesu", rekao je Golubović.

PKCG, kako je kazao, učestvuje u mnogim projektima koji imaju za cilj efikasniju upotrebu resursa, kao što je Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori.

"Preduzeća su dobila 380 hiljada eura bespovratnih sredstava za realizaciju projekata koji doprinose smanjenju nivoa emisije ugljendioksida", rekao je Golubović.

Stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Daniela Gasparikova, kazala je da konferencija predstavlja ponovno potvrđivanje posvećenosti Crne Gore i cijelog regiona održivom razvoju i zelenoj ekonomiji.

"Ekonomski rast je donio bolji životni standard državi i njenim građanima, međutim prednosti tog rasta nijesu distribuirane na pravičan način", navela je Gasparikova.

Ona je dodala da danas jedna četvrtina crnogorskih građana ostaje u riziku da sklizne u siromaštvo i da izgubi prednosti razvoja koje su ostvarene tokom prethodne decenije.

"Rast se dešavao na račun životne sredine i to često nije monetizovano. Zagađenje vazduha se često povezuje sa megagradovima i razvijenom industrijom, ali je bilo zanimljivo da u Crnoj Gori izmeđi 2013. i 2016. preko 100 dana godišnje kvalitet vazduha nije ispunjavao zacrtane standarde", kazala je Gasparikova.

Prema njenim riječima, jedan od ključnih ciljeva UNDP-a je podrška zelene transformacije ekonomije kako bi do toga došlo na blagovremen i predvidiv način.

Zamjenica gradonačelnika Podgorice Slađana Vujačić, kazala je da Glavni grad nastoji da bude prepoznat kao pozitivan primjer u oblasti zaštite životne sredine i energetske efikasnosti, odnosno postizanja što većeg stepena sinergije i saradnje sa lokalnim samoupravama u cilju efikasnije implementacije globalnih zahtjeva i politika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније