Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business, Objavila: R.P. ]

05. 06. 2019. 12:00   >>  11:59

SVJETSKA BANKA

Povećana prognoza rasta CG ekonomije za ovu godinu

Svjetska banka (SB) je u najnovijim globalnim prognozama povećala procjenu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu za 0,1 procenti poen, na 2,9 odsto. SB je u januaru prognozirala rast crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za ovu godinu od 2,8 odsto.

SB je u najnovijem junskom izvještaju, u koji je agencija Mina-business imala uvid, povisila prognozu rasta za prošlu godinu na 4,9 odsto, sa ranije prognoziranih 3,8 odsto.

Iz te međunarodne finansijske institucije su saopštili da bi rast ekonomije u narednoj godini trebalo da iznosi 2,4 odsto, što je 0,1 procentni poen niže u odnosu na januarsku prognozu.

SB je prognozirala rast crnogorske ekonomije u 2021. godini od 2,3 odsto, što je 0,2 procentna poena niže u odnosu na januarske prognoze.

SB je, u dokumentu pod nazivom Globalne ekonomske perspektive, potvrdila januarske prognoze za narednu i 2021. godinu, kada bi rast u regiji Evrope i srednje Azije trebalo da ubrza na 2,7 odsto odnosno 2,9 odsto.

U SB-u upozoravaju na značajne rizike koji prijete pogoršanjem izgleda za rast aktivnosti.

"Među najvećim rizicima za rast je oštrije od očekivanog usporavanje u najvažnijem trgovinskom partneru regije - eurozoni", navodi se u izvještaju.

U SB-u su naveli i da bi zemlje s velikim deficitima tekućeg računa, snažnim oslanjanjem na priliv kapitala, ili sa značajnim dugom iskazanim u stranoj valuti - Bjelorusija, Hrvatska, Gruzija, Kirgistan, Moldavija, Tadžikistan i Ukrajina, mogle zabilježiti neočekivane oscilacije u investicionoj klimi.

"Pojačana neizvjesnost na planu mjera mogla bi potkopati povjerenje čelnika kompanija i investitora u regiju", objasnili su iz SB.

Sporiji rast u ovoj godini u SB-u očekuju i u grupi razvijenih ekonomija, najprije u eurozoni, zbog slabijeg izvoza i investicija.

Za američku ekonomiju projekcije iz januara su potvrđene, a prema njima bi najveća svjetska privreda ove godine trebalo da uspori na 2,5 odsto.

SB je snizio i januarsku projekciju za svjetsku ekonomiju u ovoj godini, za 0,3 procentna poena, na 2,6 odsto.

U narednoj godini globalna privreda bi trebalo da poraste 2,7 odsto, čime je za nijansu naniže korigovana januarska projekcija.

Za 2021. godinu procjena je potvrđena na 2,8 odsto.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније