Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B.

03. 06. 2019. 08:40   >>  20:27

KALAČ PROCJENJUJE

CG može postati regionalni finansijski centar

Spajanje Crnogorske komercijalne (CKB) i Societe generale banke Montenegro je početak aktivnosti u pravcu da Crna Gora postane finansijski centar u regionu i da se, između ostalog, iskoriste prednosti eura kao valute, smatra bankarski ombudsman Halil Kalač.

Kalač je Pobjedi kazao da je kroz kupovinu, odnosno spajanje, evidentan proces jačanja CKB, bez obzira što tu pojavu prate izvjesni rizici od kojih se treba zaštititi.

“Kupovina Societe generale od CKB-a treba da donese veći obim poslovanja, a to podrazumijeva veći broj zapošljenih, veći porez državi kao i veći broj finansiranih projekata za otvaranje novih radnih mjesta. To su benefiti za državu i naš ekonomski sistem. Takvi procesi dovode i do jačanja bankarskog sistema, naravno, uz zaštitu od monopolskog poslovanja”, smatra Kalač.

Centralna banka (CBCG) je sredinom maja odobrila spajanje tih banaka nakon što je prikupila sve podatke i dobila pozitivno mišljenje Agencije za zaštitu konkurencije.

Prethodno je OTP banka 28. februara saopštila da je CKB njena crnogorska podružnica potpisala ugovor o kupovini 90,56 odsto akcija Societe generale-a za 40,5 miliona EUR. Zakon, međutim, definiše da spajanje nije bilo moguće bez odobrenja CbCG, odnosno ispunjenja zakonskih uslova.

Komentarišući procjene da će zbog spajanja te dvije banke i uvođenja stečaja u Atlas i Invest banku Montenegro (IBM) veliki broj zaposlenih ostati bez posla, Kalač je podsjetio na zaštitu od rizika.

“Stečaj je nepoželjna situacija i on ne doprinosi jačanju bankarskog sistema nego njegovom slabljenju. Od negativnih efekata stečaja treba se zaštititi mehanizmima zaštite od rizika koje stečaj donosi sa sobom”, kazao je Kalač.

On je naveo i da je upravo zbog toga u prvom kvartalu ove godine povećan broj žalbi kancelariji bankarskog ombudsmana.

“Bankarskom ombudsmanu se u tom periodu obratilo 155 klijenata i pet žiranata. U odnosu na prvi kvartal prošle godine broj obraćanja bilježi rast za deset odsto. Razlog povećanja prvenstveno je uvođenje mjera u IBM i Atlas banku”, objasnio je Kalač.

On je kazao da nema sumnje da stečajevi u dvije banke imaju negativan uticaj na povjerenje klijenata, prvenstveno tih banaka.

“Ohrabruje to da su klijenti banaka koje su u stečaju pokazali povjerenje u druge banke kroz deponovanje svojih sredstava iz garantovanog depozita u neku drugu banku, u visokom procentu. Nije bilo obraćanja bankarskom ombudsmanu klijenata ostalih 13 banaka da bi iskazali nesigurnost i nepovjerenje u te banke”, dodao je Kalač.

On je saopštio da te dvije banke u bankarskom sistemu učestvuju ispod deset odsto, što govori o visini mogućeg uticaja rizika na dešavanja u bankarskom sistemu.

Klijenti i jemci ukupno žalili su se na poslovanje sa bankama u oblasti kreditiranja, tekućih računa, kreditnih kartica i overdrafta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније