Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B. [ Prva TV ]

03. 06. 2019. 08:13   >>  08:11 1

POSTAVLJEN KABL

Pušten probni napon od CG do Italije

Podmorski kabl koji spaja Italiju i Crnu Goru, dužine 433 kilometra, postavljen je sa svom pratećom infrastrukturom, kaže ministarka ekonomije Dragica Sekulić. U toku su testiranja, a komercijalna upotreba kabla očekuje se krajem godine.

“Kompletna infrastruktura vezana za puštanje u rad koja se nalazi u Crnoj Gori je izgrađena i izavršena. U toku su testiranja i mi očekujemo do kraja godine da će kabl biti pušten u komercijalni rad. Prije nekoliko dana imali smo baš puštanje napona od Crne Gore prema Italiji i prošlo je to veoma uspješno”, kaže Sekulić za Prvu.

Projekat vrijedan oko milijardu eura ima višestruke benefite, kaže Sekulić. Podvodni kabl, kapaciteta hiljadu megavati učinice Crnu Goru energetskim čvorištem na Zapadnom Balkanu. Projektom se sa jedne strane tržište Balkana povezuje sa tržištem Evropske Unije, a ojačaće i prenosna mreža u Crnoj Gori.

“Često ponavljam da je kabl između Crne Gore i Italije u oblasti energetike autoput. To znači da sve ono sto se proizvede u Crnoj Gori imaće svoje sigurno tržište van Crne Gore, imaće perspektivu kompletne proizvodnje u Crnoj Gori i to će značiti benefite ne samo za državne već i privatne kompanije u Crnoj Gori", kaže Sekulić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније