Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: R.P. ]

02. 06. 2019. 13:38 >> 14:02

SIMOVIĆ U PETNJICI

Odziv mladih pokazatelj probuđene energije Sjevera

Na ovogodišnji javni poziv za podršku mladim poljoprivrednicima stiglo je 50 zahtjeva od kojih je 38 do sada odobreno, ali broj podržanih može biti nešto veći jer ima još zahtjeva koji su u administrativnoj proceduri, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović.

Podršku od 10.000 eura bespovratno, dobiće mladi poljoprivrednici iz 14 opština: Petnjice, Bijelog Polja, Danilovgrada, Podgorice, Andrijevice, Mojkovca, Nikšića, Plava i Berana, Gusinja, Kolašina, Pljevalja, Šavnika i Žabljaka.

Najveći broj podržanih je iz Petnjice, pa je upravo u njoj, Simović koji se nalazi u četvorodnevnoj posjeti sjevernim opštinama, predstavio rezultate ovog javnog poziva, navodi se u saopštenju.

"Od 38 podržanih njih 28 je iz sjevernog regiona, što je jasan pokazatelj probuđene energije našeg sjevera", ocijenio je potpredsjednik Vlade.

Simović je kao važan segment rada ministarstva naveo boravak na terenu i neposredan razgovor sa domaćinima, preduzetnicima i predstavnicima lokalnih samouprava.

"To su prilike da se upoznamo sa zajedničkim rezultatima, da se suočimo sa svim izazovima i planiramo nova zajednička pregnuća", kazao je Simović ističući da je tako bilo i prethodnih dana tokom posjete Bijelom Polju, Andrijevici i Beranama.

Susret sa mladim poljoprivrednicima i prilika za razgovor, za Simovića predstavlja posebno zadovoljstvo, ali i, kako je kazao, posebno obavezuje.

"Privilegija je biti gazda na svom imanju i živjeti od svog rada. Obavezuje nas da kreiramo sve izdašnije i sadržajnije mjere podrške za sektor poljoprivrede sa posebnim fokusom i pažnjom prema mladima i prema malim gazdinstvima. Upravo onako kakva su opredjeljenja i u reformisanoj Zajedničkoj evropskoj poljoprivrednoj politici. I to ne bez razloga, jer imamo negativne trendove i kod nas i u Evropskoj uniji. Farmeri su nam sve stariji i moramo naći način da dodatno podržimo mlade koje žele da se bave poljoprivredom", poručio je Simović.

On je podsjetio da je kroz ovaj agrobudžetski program Vlada za tri godine podržala 144 mlada poljopriverdnika, sa više od 1,4 miliona eura.

Simović je ohrabrio i ovogodišnje korisnikepodrške da koristite pomoć i podršku mentora, kao i da koristite i druge mjere iz Agrobudžeta i IPARD-a.

Predsjednik Opštine Petnjica Samir Agović čestitao je mladim ljudima iz cijele Crne Gore koji su odlučili da započnu biznis na svom imanju uz uvjerenje da će značajno interesovanje mladih na sjeveru za bavljenje poljoprivredom, uz podršku Ministarstva poljoprivrede i lokalnih samouprava, predstavljati branu migratornim kretanjima i depopulaciji sela.

Novu generaciju mladih poljoprivrednika ohrabrile su i kolege, korisnici podrške u prošloj godini, koji su uspješno započeli sopstvene biznise.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније