Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

27. 05. 2019. 09:42 >> 09:42

OD SJUTRA U OPTICAJU

Nove novčanice od 100 i 200 eura

Centralne banke Eurosistema sjutra će pustiti u opticaj nove novčanice u apoenima od 100 i 200 eura iz serije Evropa, saopšteno je iz Centralne banke Crne Gore (CBCG).

Podsjećaju da se nove novčanice iz ove serije, tokom nekoliko godina, uvode postupno, od manjih prema većim vrijednostima, pa su tako prethodno uvedene novčanice ove serije u apoenima od 5, 10, 20 i 50 eura.

"Izgled novih novčanica je osvježen i u njih su ugrađena nova i poboljšana zaštitna obilježja (hologram sa satelitima i unaprijeđena smaragdna brojka), te je povećana zaštita od njihovog falsifikovanja. Osim zaštitnih obilježja za javnost, nove novčanice sadrže i nova, poboljšana obilježja za provjeru autentičnosti uređajima", navodi se u saopštenju.

Iz CBCG napominju da novčanice iz prve serije ostaju sredstvo plaćanja i da su u opticaju do daljnjeg.

Oni su saopštili da se druga serija eurao novčanica zove Evropa, jer je na novčanicama portret Evrope, boginje iz grčke mitologije.

"Tema 'razdoblja i stilovi' iz prve serije nastavlja se i u seriji Evropa, ali s osvježenim izgledom i intenzivnijim bojama u dizajnu njemačkog dizajnera novčanica, Reinholda Gerstettera. U njegovom dizajnu vizuelni elementi su zaobljeniji, a mostovi trodimenzionalniji", navodi se u saopštenju.

Zahvaljujući promjenama, nove novčanice je lako razlikovati od onih iz prve serije.

Iz CBCG su kazali da novčanice iz serije Evropa sadrže zaštitne karakteristike koje je još teže falsifikovati od onih iz prve serije.

"Na vrhu srebrnaste trake nalazi se hologram sa satelitima, odnosno mali simboli euraa koji kruže oko brojke i postaju jasniji kada se novčanica osvijetli. Na srebrnastoj traci vidi se i Evropin portret, arhitektonski motiv i velik simbol euraa. Na novim novčanicama od 100 i 200 eura unaprijeđena je i smaragdna brojka", objašnjeno je u saopštenju.

Smaragdna brojka se nalazi i na drugim novčanicama iz serije euraopa, ali na tom unaprijeđenom obilježju vide se i simboli euraa.

Nove novčanice od 100 i 200 eura razlikuju se po veličini od starih, a oba apoena imaju širinu jednaku novčanica od 50 eura. Dužina novčanica je nepromijenjena.

"Osim zaštitnih obilježja koja se mogu vidjeti golim okom, euraonovčanice sadrže i zaštitna, koja prepoznaju uređaji. Na novim novčanicama od 100 i 200 eura ta obilježja su unaprijeđena, a one sadrže i nova obilježja koja omogućavaju brzu obradu novčanica i provjeru njihove autentičnosti", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније