Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila B.B. ]

26. 05. 2019. 11:21   >>  11:19

SASTANAK U PRIŠTINI

Privrednici u regionu moraju da sarađuju

Predsjednici privrednih komora Zapadnog Balkana, okupljeni u Komorskom investicionom forumu, KIF, poručili su sa sastanka u Prištini da čekanje na rješavanje problema u regionu iz prošlosti ne vodi u budućnost i pozvali vlasti da nastave da razgovaraju.

"Politički odnosi su kompleksni i jako je važno da privreda nastavi da razgovara", rekao je predsjednik Privredne komore Crne Gore, Vlastimir Golubović.

Golubović je naglasio da je privredna saradnja način da se region brže razvija i da se tako pripremi za zajednički cilj, članstvo u EU.

Privrednici žele da sarađuju, unapređuju trgovinske i ekonomske veze, a zahtjev vladama država je da to omoguće.

Golubović ističe da je KIF glavni rezultat Berlinskog procesa, a zajedničko predstavljanje privreda na konferenciji sa Fajnenšl tajmsom u Londonu ocjenjuje kao odličnu priliku da se predstave potencijali regiona.

Ministar privrednog razvoja u prištinskoj vladi Valdrin Luka je istakao da je inovacioni park IT u Prizrenu dobra platforma za povezivanje kompanija u regionu.

"Hočemo da pokažemo da želimo saradnju privreda Balkana, a ovaj inovacioni park je model saradnje, jer želimo u njemu da vidimo kompanije iz cijelog regiona", rekao je ministar i dodao da je park namijenjen razvoju kako IT sektora, tako i prehrambene industrije i turizma.

Predsjednik Privredne komore srbije Marko Čadež dodaje da u tom regionalnom, startap habu svoje mjesto će naći mladi ljudi, koji će realizovati svoje inovativne ideje i praviti proizvode za velike svjetske tehnološke kompanije".

Čadež je najavio da će sljedeći put doći sa predstavnicima velikih u ovom sektoru, koji će najbolje pomoći u razvoju projekta.

Kako su predsjednici komora regiona najavili, KIF će u Londonu, 18. juna, u saradnji sa Fajnenšel tajmsom, predstaviti Zapadni Balkan kao jedinstvenu investicionu destinaciju pred više od 50 velikih međunarodnih investitora.

Kao jednu od aktivnosti najavljuju da će početkom jula, u Poznanju, na Samitu o Zapadnom Balkanu, u okviru Berlinskog procesa, učestvovati 30 najvećih kompanija regiona, po pet iz svake ekonomije, koje će predstaviti potenicijale i imati priliku za direktan dijalog sa predstavnicima vlada i evropskih institucija.

Na samitu u Poljskoj biće lansirana zajednička platforma za dijalog poslovne zajednice Zapadnog Balkana sa evropskim institucijama nadležnim za politike i propise važne privredi, najavljeno je iz Prištine.

Predsjednik kosovske privredne komore Berat Rukići, koji je bio domaćin sastanka, rekao je da i ovim susretom u Prištini članice KIF-a potvrđuju posvećenost razvoju privatnog sektora i unapređenju regionalnih veza.

"Komore su dobar primjer konkretne i pragmatične saradnje radi ekonomskog rasta i stvaranja uslova za nova radna mjesta, a ovo je način da promovišemo aktivnosti za poslovnu zajednicu i dobijemo političku podršku za naše napore na unapređenju regionalne saradnje", rekao je Rukići.

Predsjednik Privredne komore Sjeverne Makedonije Branko Azeski najavio je da će svaka od kompanija na Zapadnom Balkanu u narednih pet godina dobiti paket servisa i proizvoda zajedničke regionalne komore i usluge zajedničkih regionalnih institucija.

"Insistiraćemo na zajedničkom sastanku sa premijerima i tražiti da se u roku od dvije godine uspostave ministarstva za regionalnu saradnju, rekao je Azeski.

KIF uskoro, uz austrijsku, njemačku i podršku EU, počinje i realizaciju višegodišnjih projekata koji će omogućiti uvođenje dualnog, i unapređenje stručnog obrazovanja, digitalizaciju privreda i podizanje konkurentnosti kompanija na Zapadnom Balkanu, rečeno je na sastanku.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније