Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

23. 05. 2019. 06:31   >>  08:02

UPRAVA SAOPŠTILA

Uskoro tender za ugovor o istraživanju nafte

Shodno rezultatima nedavno završenih istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju, cijenama nafte na tržištu i interesovanjem naftnih kompanija, u narednom periodu se očekuje raspisivanje tendera za dodjelu ugovora za istraživanje i proizvodnju, kao i specifičnog ugovora za istraživanje koji bi mu prethodio, saopšteno je u Upravi za ugljovodonike.

 

U Upravi navode da je tenderska dokumentacija za dodjelu ugovora za istraživanje, koje bi uslijedilo nakon istraživanja italijansko-ruskog konzorcijuma Eni-Novatek i grčkog Energeana, već spremna, te da se očekuje njeno objavljivanje na Vladi.

“Tenderska dokumetacija za dodjelu ugovora za istraživanje, koja uključuje i model ugovora sa svim tehničkim specifikacijama i uslovima za predmetni tender je pripremljena i očekuje se da bude objavljena od Vlade Crne Gore”, naveli su u Upravi, dodajući da je objavljivanje tendera za naftu i gas ciklično, te da je dodjelom prvih ugovora i ispitivanjima podmorja krajem prošle i početkom ove godine, taj proces tek počeo.

Budući tender je, kako je saopšteno Dnevnim novinama, namijenjen geofizičkim kompanijama koje će o sopstvenom trošku i riziku vršiti seizmička istraživanja crnogorskog podmorja.

"Nakon istraživanja, geofizičke kompanije nude i prodaju interpretirane podatke naftnim kompanijama. Država pri tome ostaje vlasnik podataka, a kroz ugovor daje pravo kompanijama da te podatke nude većem broju klijenata. Ovaj tender ne uključuje prava za proizvodnju ugljovodonika”, objasnili su predstavnici Uprave.

Oni ističu i da neće biti pomjeranja rokova za objavu rezultata prethodna dva istraživanja, te da proces obrade podataka teče po planu. Rezultati istraživanja na blokovima 30 i 26, koje je realizovala kompanija Energean, biće poznati krajem ove godine, dok između jula i septembra možemo očekivati prve rezultate istraživanja blokova četiri, pet, devet i deset, povjerene koncesionaru Eni-Novatek.

Istraženi blokovi čine manje od 20 odsto ukupnog crnogorskog podmorja, a ostalih 80 odsto, kako očekuju u Upravi, biće ispitano u budućnosti.

Nakon analize ispitanih površina, nije moguće sa sigurnošću tvrditi da li će se u istraženoj geološkoj formaciji naći nafta i da li će potencijalno nađene rezerve nafte i gasa služiti komercijalnoj proizvodnji.

“Seizmička istraživanja mogu nam dati odgovor da li u ispitivanom prostoru postoje geološke strukture u kojima je moguće naći naftu i gas ili ne. Nakon što se utvrdi postojanje struktura i one budu izbušene, moći će se dati odgovor na pitanje da li u podmorju Crne Gore, tačnije u izabranim strukturama, postoje rezerve nafte i gasa. Za odgovor na to pitanje moraćemo sačekati rezultate prvih istražnih bušotina planiranih za sljedeću godinu”, istakli su u Upravi.

Ugovorom o koncesiji definisano je da tokom prvog istražnog perioda koncesionari završe 3D seizmičko snimanje i izbuše prvu istražnu bušotinu na 6,5 kilometara dubine. Nakon toga slijedi drugi istražni period koji će trajati tri godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније