Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

20. 05. 2019. 22:15   >>  22:22

PKCG

I dalje aktuelne netarifne barijere

Netarifne barijere, koje opterećuju privredu i po nekoliko godina, su i dalje veoma aktuelne, a za njihovo uklanjanje ključno je unaprjeđenje sistema rješavanja sporova, ocijenjeno je iz Privredne komore (PKCG).

"Za Crnu Goru su to diskriminatorni tretman u primjeni akciza za vino i pivo sa Albanijom, za pivo sa Bosnom i Hercegovinom, kao i plaćanje dodatnih sertifikata o kvalitetu u trgovini sa Kosovom i Makedonijom", rekli su agenciji Mina biznis iz Stručne službe PKCG.

Za njihovo uklanjanje ključno je, kako su naveli, unapređenje sistema rješavanja sporova, što je najveći nedostatak CEFTA 2006 sporazuma.

"Posezanje za kontra mjerama je izraz nedostatka dijaloga i riješenosti da se izazovi rješavaju na međunarodno prihvatljiv način", rekli su iz PKCG.

Crna Gora je, kako su saopštili, veoma posvećena harmonizaciji i pojednostavljenju trgovine.

"Strategijom o trgovinskim olakšicama definisala je da će do kraja 2022. godine biti otklonjena uska grla u prekograničnom prometu robe, te smanjeno vrijeme potrebno za sprovođenje procedura uvoza, izvoza i tranzita robe za najmanje 50 odsto, a troškovi za 20 odsto", kazali su iz Komore.

Za privatni sektor su najvažniji omogućavanje jednostavnog pristupa informacijama, skraćenje vremena carinjenja, harmonizacija podataka i implementacija bespapirne obrade podataka, analiza naknada u cilju smanjenja njihovog broja i vrsta, povećanje efektivnosti i efikasnosti graničnih kontrola, te proširenje saradnje među graničnim organima.

Iz Komore su rekli da se sve češće u posljednje vrijeme čuje da je CEFTA sporazum prevaziđen. Tokom nedavno održanog biznis foruma na Kopaoniku ocijenjeno je takođe da je CEFTA sporazum prevaziđen i ukazano je na potrebu za novim sporazumom. Najavljena je inicijativa za izmjenu CEFTA sporazuma.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније