Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B. [ Mina business ]

20. 05. 2019. 20:46   >>  20:45

KASALICA UPOZORAVA

Siva ekonomija odomaćena među privrednicima

Turizam je jedna od udarnih grana razvoja u Crnoj Gori, ali je dugo bila zapostavljena, čemu je doprinijelo to što je siva ekonomija odomaćena priča među privrednicima, ocijenila je ekonomska analitičarka Mila Kasalica.

“Moramo sagledati malo širi makroekonomski okvir, sa osnovnom defnicijom turizma da je jedna od udarnih grana razvoja u Crnoj Gori, međutim dugo je bila zapostavljena i trpjela posljedice iz 90-ih. Ni jedno ni drugo na makronivou nije moglo da doprinese da se polako ispravlja značajan uticaj onoga što je nasljeđeno”, rekla je Kasalica agenciji Mina-business.

Ona je navela da se to ispravljalo, ali ne u dovoljnoj mjeri, čemu je doprinijelo to što je siva ekonomija odomaćena priča među privrednicima i privrednim komorama koje tome 'kumuju'.

“Za to je jednostavan razlog, a odnosi se na fušerisanje kvaliteta finansijskih izvještaja, što jasno dokazuje da dok privrednici ne budu poštovali kvalitet finansijskih izvještaja, empirijska baza na osnovu koje možemo reći da smo savladali sivu ekonomiju će ostati mrtvo slovo na papiru, barem u mjeri do 20 odsto učešća u bruto domaćem proizvodu (BDP) odnosno deset odsto što bi bilo poželjno”, kazala je Kasalica.

Prema njenim riječima, ključna biznis barijera svih poslovnih poduhvata je rad Poreske uprave i inspekcijskih službi koji ne služe svojoj glavnoj misiji, odnosno da budu podrška privredi nego predstavljaju sljedbeništvo forme, a ne poštovanje suštine zakona ili privrednih napora.

“Ako se dotaknemo podataka, od turizma smo od 2010. do prošle godine, ostvarili nekih 6,4 milijarde EUR priliva. Odliva je bilo 400 miliona, tako da je neto nekih 706 miliona ostajalo u ekonomiji Crne Gore”, kazala je Kasalica.

Ona je podsjetila da je, prema preliminarnim podacima za prošlu godinu ostvareno milijardu EUR prihoda, međutim to nijesu uvijek najpouzdaniji podaci.

“Naši turistički poslenici i akademija koja prati turističku privredu ni dan danas se ne trudi da izradi objektivnu, dobru metodologiju koja bi empirijski dokazivala ono što je u makrobilansima. Nedostatak objektivne metodologije najveći je poraz turističke privrede u ovom trenutku”, smatra Kasalica.

Ona je, odgovarajući na pitanje šta su glavni razlozi zbog kojih preduzetnici sve više 'prelaze' u sivu zonu poslovanja, kazala da su političari uveli različite stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) unutar turizma, koje se kreću od sedam odsto za jahte do toga šta je hotel od pet zvjezdica na sjeveru odnosno četiri zvjezdice na jugu, kao i segregacije turista u zavisnosti od toga da li dođu ili ne u top hotel.

“To je imalo za posljedicu da su mali privrednici, koji su kičma privrednog sistema, jasno odlučili da jedan dio biznisa neće prijaviti”, dodala je Kasalica.

Ona je kazala da mali broj kompanija kao što su Montenegro stars, Beppler & Jacobson, Hotelska grupa (HG) Budvanska rivijera i niz srednjih kompanija ostvaruje profit u zadnje dvije, tri godine.

“Većina izvikanih projekata koji su najmanja podrška turističkoj privredi kao što su veliki projekti na primorju od Luštica Developmenta, Porto Novog, Porto Montenegra prave gubitak, i to značajni”, navela je Kasalica.

Oni, kako je dodala, trenutno ne doprinose turističkom proizvodu i kvalitetu usluge, već značajnom gubitku unutar finansijskih izvještaja, pa se može postaviti pitanje koji je to poslovni motiv da su oni uopšte u Crnoj Gori.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније