Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

18. 05. 2019. 15:33 >> 15:33
1

POZDRAVILI DOGOVOR, ALI...

Konjević: Minimalna zarada nedovoljno povećana

Socijaldemokratska partija pozdravila je dogovor socijalnih partnera kojim se povećava minimalna zarada nakon šest godina sa 193 na 222 eura, ali ostaje, kako je saopšteno, porazna činjenica da će preko 70 hiljada građana i dalje primati ispod 250 eura.

Potpredsjednik SDP-a i poslanik, Raško Konjević, kazao je da će samo istrajan javni pritisak dovesti do povećanja minimalne zarade.

„Smatramo, međutim, da je ova mjera nedovoljna i zakašnjela i SDP će nastaviti sa snažnim insistiranjem da se zarada uveća na predloženih 250 euraa koliko iznosi po našem predlogu zakona koji je u skupštinskoj proceduri“, naveo je Konjević u saopštenju.

On je kazao da ono što socijalni partneri nijesu uradili, a što je neophodno, da bi se stvorili uslovi za normalno i konkurentno poslovanje privrednika jeste smanjenje poreskog opterećenja na zarade koje je sada oko 67 odsto i među najvećim je u Evropi.

„SDP smatra da se to opterećenje mora korigovati naniže do iznosa između 50 i 55 odsto, jer pod ovakvim poreskim opterećenjima je vrlo teško poslovati. Vlada mora da obezbjedi da se zakon primjenjuje na sve jedanko i da se konačno uhvati u koštac sa sivom ekonomijom, jer u ovakvim okolnostima imamo poštene i zakonu posvećene privrednike koji pune budžet i one koji nelegalnim poslovanjem, koje se toleriše, predstavljaju nelojalnu konkurenciju i ostvaruju enormne prihode na uštrb državnog budžeta“, smatra Konjević.

On je podsjetio da je, i sa ovim povećanjem minimalne zarade na iznos od 222 eura ona skoro najmanja u regionu, manja nego u Srbiji, Albaniji i Kosovu, Hrvatskoj, Sloveniji.

„Rumunija je prije šest godina kada je naša minimalna zarada iznosila 193, a prosječna 484 eura počela sa postepenim povećanjima minimalne zarade na godišnjem nivou i značajnim povećanjima zarada za određene profesije koje su postajale deficitarne u toj zemlji. Tako plata ljekara sada iznosi 1,93 hiljade eura, profesori primaju startnu platu od hiljadu eura, a minimalna zarada je povećana skoro za duplo u posmatranom periodu“, precizirao je Konjević.

Rast bruto domaćeg proizvoda u Mađarskoj, Rumuniji, Slovačkoj i Poljskoj u posljednje tri godine je na nivou rasta u Crnoj Gori u iznosu od četiri do pet odsto, ali za razliku od Crne Gore u ovim državama u zadnje tri godine prosječne plate značajno rastu, godišnje na nivou oko deset odsto.

„U Crnoj Gori prosječna zarada ne raste, a troškovi života su svakodnevno sve veći što sa inflacijom čini da je životni standard i pored rasta BDP-a manji tri odsto nego prošle godine. Povećanje plata u Mađarskoj iznosi po 12 odsto u protekle dvije godine, dok u Češkoj iznosi oko osam odsto, a u Poljskoj sedam odsto. Na ovaj način su i minimalne i prosječne zarade rasle neuporedivo brže od troškova života, dok je u Crnoj Gori životni standard niži tri odsto“, rekao je Konjević.

Zbog svega toga, u SDP-u smatraju da Vlada mora da obezbjedi veću poresku bazu, smanji sivu ekonomiju i dovede u strogu disciplinu sve poreske obveznike, a ne da u sistemu postoje privilegovani pojedinci i kompanije koji ne plaćaju ili duguju poreze.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније