Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

18. 05. 2019. 14:30   >>  14:30

UNIJA POSLODAVACA

Ukidanje kriznog poreza da doprinese rastu zarada

Unija poslodavaca (UPCG) očekuje da će najavljeno ukidanje „kriznog“ poreza, odsnosno više stope poreza na dohodak na zarade koje su veće od prosječne, od naredne godine, doprinijeti rastu plata i podstaći zapošljavanje, saopštili su njeni predstavnici.


"Pozdravljamo najavu ukidanja 'kriznog' poreza, odsnosno više stope poreza na dohodak na zarade veće od prosječne, od naredne godine, i očekujemo da će i ta mjera doprinijeti rastu plata i podstaći zapošljavanje“, kazali su iz UPCG.

Oni su podsjetili da su socijalni partneri na sjednici Socijalnog savjeta, održanoj u petak, prihvatili predlog Vlade kojim se minimalna zarada povećava na iznos od 222 eura, uz istovremeno smanjenje doprinosa za zdravstveno osiguranje na teret poslodavca od dva odsto, te planirano ukidanje više stope poreza na dohodak od 11 odsto na lična primanja iznad prosječne zarade, od 1. januara naredne godine. 

"Na taj način su ispunjeni usaglašeni zahtjevi UPCG, Unije slobodnih sindikata (USSCG) i Saveza sindikata (SSCG) da povećanje minimalne zarade prati smanjenje troškova po osnovu zarada“, navodi se u saopštenju.

U cilju ispunjenja smanjenja troškova po osnovu zarada, na sjednici Socijalnog savjeta predloženo je da Vlada preduzme potrebne aktivnosti u cilju hitnih izmjena Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje. 

"Na taj način bi odluka o iznosu minimalne zarade i izmjene Zakona o doprinosima za socijalno osiguranje, kojim se smanjuje stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje na teret poslodavca sa 4,3 odsto na 2,3 odsto, istovremeno stupile na snagu, odnosno primjenjivale bi se od istog datuma“, kazali su iz UPCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније