Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

03. 09. 2013. 12:11   >>  12:11

NEZAVISNO OD BLOKADE

Boksiti: Stečaj samo pitanje dana

Stečaj u nikšićkim Rudnicima boksita neminovan je zbog duga od 138,5 miliona eura i samo je pitanje dana kada će biti uveden, saopštili su predstavnici zaposlenih nakon sastanka sa ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem.

Predstavnik rudara, Danilo Korać, kazao je agenciji Mina-business da im je sinoć,  na sastanku u Podgorici, predočeno da je 23. septembra zakazano ročište po zahtjevu Crnogorske komercijalne banke, koja potražuje 138,5 miliona eura od Boksita, nakon čega će biti izvjesnije da li će stečaj tada biti uveden ili do nekog drugog roka.

„Potvrđeno nam je da je stečaj neminovan, nezavisno od toga da li ćemo dozvoliti odvoz rude sa lagera Sektora transporta na Gračanici, gdje danima protestujemo tražeći isplatu, makar, dvije od 12 plata, koliko nam se ukupno duguje", naveo je Korać.

Prema njegovim riječima, predstavnici radnika i predsjednik sindikalne organizacije Boksita, Ratko Radulović, bili su na sastanku na kome su od Kavarića i Vladinih predstavnika u Odboru direktora, Predraga Stamatovića i Slobodana Radusinovića, tražili pomoć u obezbjeđenju dvije plate.

„Predočili smo tešku situaciju u kojoj se nalazimo i isplatu zarada tražili na osnovu lagerovane rude koju bi Vlada mogla preuzeti. Nikakvo obećanje nijesmo dobili izuzev potvrde da je stečaj izvjestan danas ili sjutra“, saopštio je Korać.

Radnici Rudnika boksita, koji od 21. avgusta protestuju ispred Sektora transporta, nastaviće okupljanja i neće dozvoliti najavljenu isporuku rude dok ne dobiju dvije zarade.

Oni su i u ponedjeljak, u otvorenom pismu, kazali da njihov protest i zahtjev za dvije zarade neće uvesti stečaj u Boksite, jer su stvarni razlozi za eventualno pokretanje tog postupka gubitak preduzeća od 138,5 miliona eura.

Nezadovoljni radnici su naveli da je taj gubitak proizvela Vlada i njen ruski partner, nikada ne objasnivši kako je nastao i kuda su nestali milioni eura, ni kako da se od tog iznosa Centralno evropskoj aluminijumskoj kompaniji (CEAC) duguje 60 miliona eura i kako vlasnik duguje sam sebi, a rudari treba da mu taj dug plaćaju.

Oni su kazali da ne pristaju da ih izvršni direktor, predsjednik Sindikata i Vlada koriste kao paravan za prikrivanje pravih krivaca za stanje u kompaniji i podsjetili da su banke prije godinu pred sudom pokrenule stečajni postupak tražeći vraćanje kredita koje je uzeo vlasnik Boksita, kao strateški partner Vlade.

„Zanimljivo je da tih 60 miliona eura potražuje ruski poslodavac kao svoje investicije, ali i banke kao novac dat na ime kreditnog zaduženja. Znači li to da radnici treba da vrate po 60 miliona eura i CEAC-u i bankama i dozvole da se te malverzacije ozakone kroz stečaj i prevale preko njihovih leđa“, pitali su radnici.

Rudari su podsjetili da im se duguje 12 plata, tri zimnice, regres, jubilarne nagrade, godinama im se ne uplaćuje radni staž, kao ni pet odsto od bruto dohotka u stambeni fond i da je ovo četvrta godina zaredom da nijesu primili nijednu zaradu, a da je nijesu morali izdejstvovati štrajkom.

U Boksitima je uposleno 314 radnika, od kojih dio svakodnevno dežura ispred Sektora transporta na Gračanici da ne bi krenula isporuka rude kupcu dok ne dobiju tražene zarade.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније