Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

17. 05. 2019. 13:46   >>  13:48 9

POSTIGNUT KONSENZUS

Od 1. jula minimalna zarada 222 eura

Socijalni partneri su podržali predlog Vlade da minimalna zarada od 1. jula iznosi 222 eura, a do kraja godine će nastaviti pregovore o njenom povećanju do ciljanog iznosa, odnosno 50 odsto prosječne plate.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata (USSCG), Srđa Keković, kazao je da su socijalni partneri postigli konsenzus na današnjoj sjednici Socijalnog savjeta u vezi sa minimalnom zaradom.

"U vezi sa minimalnom zaradom saglasili smo se da podržimo predlog Vlade da minimalna zarada od 1. jula bude 222 EUR, a da se do kraja godine nastave pregovori o povećanju minimalne zarade do onog našeg ciljanog iznosa, što je 50 odsto prosječne zarade u Crnoj Gori", rekao je Keković nakon sjednice.

On je dodao da će od 1. jula pratiti efekte povećanja minimalne zarade i prije nego se krene u pripremanje zakona o budžetu za narednu godinu da se uđe u pregovore i nastavak tih pregovora u vezi sa dostizanjem one visine cijene minimalne zarade koja je preferirana.

"Analiziraće se efekti, a onda ući u pregovore. Do kraja godine ćemo imati jasan stav da li ćemo izađi na 50 odsto prosječne zarade. U ovom trenutku smo našli neku mjeru kompromisa", rekao je Keković.

Socijalni partneri su u toku rasprave o izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), donijeli zaključak da Ministarstvo rada i socijalnog staranja kao predlagač u drugom kvartalu uputi Vladi taj tekst na usvajanje u formi predloga.

"Prethodno će se obaviti rasprava na nivou Socijalnog savjeta, što je redovna procedura, tako da se očekuje vrlo brzo vanredna sjednica Socijalnog savjeta isključivo po pitanju usaglašenog teksta izmjena i dopuna o PIO", naveo je Keković.

On je kazao da se socijalni partneri nijesu usaglasili o uvođenju tarifnih paketa za električnu energiju, pri čemu će svako od njih saopštiti svij stav i proslijediti ga Vladi i Elektroprivredi (EPCG).

"Dva sindikata su bila protiv uvođenja tarifnih paketa, jer za gro domaćinstava oni, ipak, podrazumijevaju povećanje cijene električne energije. Mislimo da nije trenutak ni za kakvo povećanje, kao i da će se to odraziti na cijene robe i usluga, kako to uvijek biva kad poskupe energenti", kazao je Keković.

Na sjednici je, kako je kazao, konstatovano da je bilo određenih pomaka, jer se zahvaljujući Socijalnom savjetu došlo do ukidanja takse za obnovljive izvore energije.

"To će značajno da balansira povećanje cijene električne energije i konstatovali smo da je to povećanje odloženo, jer je u martu trebalo da stupi na snagu", dodao je Keković.

On je, odgovarajući na pitanje kada će biti naredna sjednica Socijalnog savjeta, kazao da će se ona zakazati u najkraćem mogućem roku, moguće i u narednih 15 dana.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније