Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

16. 05. 2019. 11:51   >>  11:51

PROFESOR RADULOVIĆ

CG postaje centar u oblasti solarnih i vjetroelektrana

Crna Gora će u budućnosti postati značajan centar sa novim tehnologijama, posebno u oblasti solarnih i vjetroelektrana, ali je u procesu donošenja odluka o njihovoj izgradnji potrebno sagledati dosta faktora, ocijenio je profesor Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici, Vladan Radulović.

On je na okruglom stolu koji je održan u Budvi u okviru Savjetovanja Crnogorskog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne mreže (CG KO CIGRE), kazao da su se u eletroenergetskim sistemima javile značajne promjene, prije svega zbog velikog prodora novih obnovljivih izvora električne energije, solarnih i vjetroelektrana.

"Crna Gora napreduje značajno kad su u pitanju obnovljivi izvori energije. Već imamo u pogonu dvije velike vjetroelektane, a u planu je i solarna koja će se graditi u blizini Ulcinja. Tako da Crna Gora u budućnosti postaje značajan centar sa novim tehnologijama, posebno u oblasti solarnih i vjetroelektrana", naveo je Radulović.

On je rekao da je na okruglom stolu zaključeno da treba uzeti u obzir veliki broj faktora prilikom donošenja odluka o izgradnji novih obnovljivih izvora električne energije, posebno solarnih i vjetroelektrana, zbog njihove nepredvidljivosti u proizvodnji električne energije.

"To značajno utiče na postojeći elektroenergetski sistem u pogledu upravljanja, regulacije, tranzita električne energije i ostalih tehničkih stvari koje prate jedan rad elektroenergetskog sistema", saopštio je Radulović.

Predsjednik Studijskog komiteta B2 Crnogorskog komiteta CIGRE za nadzemne vodove, Ranko Radulović, je na okruglom stolu na temu evropskih standarda za projektiranje i gradnju nadzemnih vodova iznad jednog kilovolta (kV), kazao da su problemi u toj oblasti veliki.

"Potreban je veliki rad, koji zahtjeva multidisciplinarnost, usklađivanje pravilnika koje smo u međuvremenu usvojili, zakonskih akata koje smo usvojili kao što su koridori, koje nijesmo definisali, nejonizaciono zračenje i sve ono što prati implementaciju standarda Evropske unije", rekao je Radulović.

On je dodao da su od kolega iz Srbije čuli da se formira radna grupa predstavnika Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine (BiH), koja će raditi na izradi novog Pravilnika o tehničkim normativima za izgradnju nadzemnih elektroenergetskih vodova nazivnog napona iznad jednog kV.

"To je jako kompleksan i zahtjevan posao. Sam prevod tog standarda, koji ima preko 250 stranica, biće veliki posao, a tek implementacija i usklađivanje, to je posebno", naveo je Radulović.

On je saopštio da je obaveza primjene tog Pravilnika 1. avgust ove godine.

"Kakva ćemo prelazna rješenja imati do tada, odnosno poslije tog datuma, dok ne usvojimo ovaj Pravilnik, tek će vrijeme da pokaže. Ono što je jednoglasan zaključak svih učesnika na okruglom stolu je da nadležni organi moraju hitno da priđu izradi novog pravilnika o izgradnji nadzemnih vodova nadzemnog napona iznad jedan kilovolt", zaključio je Radulović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније