Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

16. 05. 2019. 11:12   >>  11:12

SIMOVIĆ I GOLUBOVIĆ POZVALI

"Austrijske kompanije da ulažu u Crnu Goru"

Potrpredsjednik Vlade i Ministar poljoprivrede Milutin Simović i predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović pozvali su investitore iz Austrije da ulažu u Crnu Goru a kao veliki potencijal za ulaganja Golubović je naveo sektore šumarstva i drvoprerade.

Simović i Golubović su učestvovao u radu poslovnog foruma "Destinations on the Rise 2019 - Montenegro", koji je održan u Beču.

Skup je organizovan u okviru posjete Austriji crnogorske državno-privredne delegacije koju je predvodio Simović, a u tu su bili i sekretar Sekretarijata za razvojne projekte Dejan Medojević, te predstavnici renomiranih crnogorskih kompanija.

Organizator poslovnog foruma je bila Mreža za razvoj poslovanja jugoistočne Evrope – SEEBDN, u partnerstvu sa firmom Grimex Consult, a u kooperaciji sa austrijskom medijskom kućom "Die Presse" i uz podršku Vlade Crne Gore.

Na skupu su razmatrane privredne mogućnosti, resursi i investicioni projekti Crne Gore iz sektora turizma, nekretnina, poljoprivrede i šumarstva, te energetike. Bila je to prilika da se neposrednije uspostave kontakti između austrijskih i crnogorskih kompanija.

O izvrsnim političkim odnosima dvije države i osnovnim performansama crnogorske ekonomije govorio je potpredsjednik Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović.

On je prethodno razgovarao sa predsjednikom Nacionalnog vijeća Austrije Volfgangom Sobotkom, ministrom za EU, umjetnost, kulturu i medije Gernotom Blumelom, poslanicima i članovima Vanjskopolitičkog odbora Parlamenta Austrije.

"Simović je austrijske privrednike pozvao da intenziviraju saradnju sa crnogorskim partnerima i još jednom naglasio povoljan ambijent u našoj zemlji za direktne strane investicije", navode iz PKCG.

Golubović je na forumu izrazio očekivanje da će susret doprinijeti unapređenju ekonomskih odnosa Crne Gore i Austrije, te da podrška vlada poslovnom forumu potvrđuje da polje privredne saradnje nije ni iskorišćeno u odnosu na realne mogućnosti.

"Golubović je afirmativno govorio o ekonomskim trendovima u zemlji, podsjećajući na značajne rezultate crnogorske ekonomije u prethodnoj godini i prvom kvartalu ove, a koji u punom značenju opravdavaju naziv ovog skupa: Crna Gora, destinacija u usponu", saopšteno je iz PKCG.

Prema njegovim riječima, rast ekonomije potvrđuje činjenicu da Crna Gora kontinuirano unapređuje poslovni ambijent koji pogoduje prilivu stranih ulaganja. Riječ je o trendu koji je započeo obnovom nezavisnosti 2006. godine, a koji potvrđuje prisustvo investitora iz više od 120 zemalja. Austrija je u navedenom periodu investirala u Crnu Goru 622,9 miliona eura i na četvrtom je mjestu po obimu ulaganja, odnosno na drugom, u odnosu na zemlje Evropske unije.

"Vjerujem da će u narednom periodu doći do rasta austrijskih investicija, što je i jedan od ciljeva današnjeg događaja. U ovom trenutku, prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata, u Crnoj Gori, u raznim oblicima organizovanja, posluje 79 kompanija sa austrijskim kapitalom", rekao je Golubović.

Kao veliki potencijal za ulaganja, Golubović je naveo sektore šumarstva i drvoprerade.

"Izrazio je uvjerenje da je pred dvijema državama još prilika za razmjenu i prenos najboljih iskustava i praksi. Sekretar Sekretarijata za razvojne projekte Dejan Medojević predstavio je crnogorsku investicionu destinaciju", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније