Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

15. 05. 2019. 07:25   >>  07:25

FOND ZA ZAŠTITU DEPOZITA

Stiglo 15 prigovora deponenata Atlas banke

Fondu za zaštitu depozita (FZD) do sada je stiglo 15 prigovora na isplatu deponentima Atlas banke u stečaju.


“Najviše žalbi je na visinu obračunatog garantovanog depozita i na pravo na isplatu”, kazao je Pobjedi direktor FZD-a, Predrag Marković.

Stečaj u Atlas banku uveden je 5. aprila, a Fond je počeo isplatu garantovanog depozita 24. aprila za 90,02 hiljade deponenata u ukupnom iznosu od 89,5 miliona eura preko filijala četiri banke.

Ukupni depoziti kod Atlas banke iznose 186,4 miliona eura, a 3,2 hiljade klijenata ima depozite veće od garantovanih.

Na pitanje koji deponenti se najviše žale, Marković je odgovorio da su to oni koji su, osim depozita, imali i dug po osnovu kartica.

“Stečajni upravnik nam je dostavio spisak klijenata koji imaju dug po osnovu kartica kao privremenu blokadu za isplatu. Nakon provjere dostavio nam je podatke o kakvoj se obavezi radi, odnosno da se depozit može isplatiti uz umanjenje za dug po osnovu minusa na karticama”, objasnio je Marković.

Ne žale se, kako je kazao, samo pojedinci nego i preduzeća koja su isključena iz isplate garantovanog depozita.

“Žalbe se odnose na isključenja za koja deponenti nijesu znali. Uglavnom se radi o školama, mjesnim zajednicama i sličnim institucijama, koje su po Zakonu o zaštiti depozita isključene”, naveo je Marković.

Iz prava na isplatu isključeno je 413 deponenata sa ukupnim iznosom od 5,34 miliona eura.

Ima i dosta deponenata koji su mijenjali identifikaciona dokumenta, a prema riječima Markovića uglavnom se radi o nerezidentima.

“Takvima će banka omogućiti isplatu uz prezentaciju novog i starog identifikacionog dokumenta, koji je registrovan u bazi podataka. Ako deponent nema stari dokument, upoređenje novog s ovim će uraditi Atlas banka u stečaju i nakon toga izdati potvrdu sa kojom se može preuzeti garantovani depozit”, dodao je Marković.

Bankama isplatiocima dostavljena je instrukcija kako da postupaju u konkretnom slučaju. Marković je saopštio da nemaju podatak koliko je ljudi mijenjalo dokumente.

Deponentima je do sada isplaćeno 47,6 miliona eura, što je 53 odsto garantovanih depozita.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније