Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

11. 05. 2019. 14:06   >>  14:06 1

NAKON 59 GODINA RADA

HE "Perućica" očekuje revitalizacija i proširenje kapaciteta

Potpisivanje novog kreditnog aranžmana sa KfW bankom i početak rekonstrukcije i modernizacije HE "Perućica", vrijedan 33 miliona eura očekuje se uskoro, a do kraja 2020. godine trebalo bi da počnu pregovori o aranžmanu za ugradnju osmog agregata snage 58,5 megavata (MW) i ukupne vrijednosti 23 miliona eura, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) povodom obilježavanja 59 godina postojanja te hidroelektrane.

HE "Perućica", sjutra obilježava 59 godina postojanja i uspješnog rada. Tim povodom iz EPCG podsjećaju da je prve količine električne energije crnogorskom elektroenergetskom sistemu isporučila 1960. godine.

"Od početka rada pa zaključno sa 30. aprilom ove godine naša najstarija velika elektrana ukupno je proizvela 50.894.895 megavat-sati (MWh) energije. U prvom kvartalu ove godine HE 'Perućica' proizvela je ukupno 239.462 MWh električne energije", navodi se u saopštenju EPCG.

Rekordna godina za HE "Perućica", kako navode, bila je 2010.

"Tada je proizvela i elektroenergetskom sistemu Crne Gore isporučila 1.434.895 MWh električne energije", ističu iz EPCG.

U narednom periodu, kako su kazali, pred menadžmentom i zaposlenima u HE "Perućica", kao i menadžmentom Direkcije za razvoj i inženjering EPCG, je obiman i izuzetno zahtjevan posao revitalizacije opreme i postrojenja Elektrane, kao i stvaranje uslova za proširivanje proizvodnih kapaciteta.

"Uskoro se očekuje potpisivanje novog kreditnog aranžmana sa KfW bankom i početak rekonstrukcije i modernizacije HE 'Perućica', vrijedan 33 miliona eura, a do kraja 2020. godine trebalo bi da počnu pregovori o aranžmanu za ugradnju osmog agregata snage 58,5 MW i ukupne vrijednosti 23 miliona eura", navodi se u saopštenju.

Generatori u HE "Perućica" puštani su u pogon paralelno sa izgradnjom elektrane, u okviru tri faze. Prva dva generatora u pogonu su od 1960.godine. Dvije godine kasnije u pogon su puštena još tri, a 1976. i 6. i 7. agregat.

HE "Perućica" smještena je u sjevernom dijelu Bjelopavlićke ravnice.

"Naziv je dobila po vrelu Perućica, koje izvire u njenoj neposrednoj blizini. Za proizvodnju električne energije HE 'Perućica' koristi vode gornjeg toka rijeke Zete, odnosno vode koje iz Nikšićkog polja pri izuzetno povoljnom padu na kratkom rastojanju pokreću njene turbine. U sastavu HE 'Perućica', čija instalisana snaga iznosi 307 MW su akumulacije 'Krupac', 'Slano' i retenzija 'Vrtac', a dio sistema HE 'Perućica' čini i pet malih hidroelektrana na teritoriji Podgorice, Kolašina, Cetinja i Šavnika", zaključuju iz EPCG.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније