Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

02. 09. 2013. 16:59 >> 17:27

POLJOPRIVREDNICIMA

Ivanović: Smanjite troškove, budite produktivni

Crna Gora ima najveće premije za mlijeko u regionu i poljoprivredni proizvođači moraće da nauče da smanje troškove i budu produktivni, kazao je ministar poljoprivrede i ruaralnog razvoja, Petar Ivanović, tokom radne posjete Nikšiću.

On je, na pitanje zašto su stočarima ukinute premije za mlijeko, rekao da oni imaju isto što su imali i ranije.

"Farmeri su od Ministarstva tražili dodatno povećanje, u iznosu od jednog do tri centa, ali im je odgovoreno da to ne mogu dobiti. Nikšićka Opština taj novac ni ranije nije isplaćivala zbog nedostatka sredstava, što znači da farmerima ništa nije dodatno ukinuto, nego im je samo otvoreno rečeno da im se ne može obezbjeđivati ono što je, inače, samo bilo na papiru", rekao je Ivanović.

On je dodao da niko od nezadovoljnih farmera nije vratio novac u budžet, uprkos otvorenom pozivu da to učine ukoliko smatraju da im je nedovoljno sredstava koje je država izdvojila i plaćala im tokom jednog kvartala.

Stočari su prilikom ranijih protesta najavljivali da će zbog teške situacije u koju su dovedeni morati da zatvore farme i prekinu isporuku, ukoliko Ministarstvo poljoprivrede i otkupljivači ne podignu osnovnu cijenu mlijeka za tri centa i isto toliko subvencije za stočnu hranu.

Ivanović je kazao da niko od njih nije prodao nijednu kravu, već da su svi i dalje ostali sa postojećom proizvodnjom.

"Ostaje pitanje farmerima kako su preživjeli taj period bez dodatnih premija i onih koji im nijesu isplaćivane. Naredne sedmice ćemo saopštiti i koliko su i ostale premije u oblasti poljoprivrede, a krenućemo od ratarstva", najavio je Ivanović.

Stočari su u maju u više crnogorskih opština prosipali manje količine mlijeka tražeći veće premije.

Oni su tvrdili da posluju sa minusom i da se nalaze u bezizlaznoj situaciji, jer od isporučenog mlijeka nemaju nikakve koristi zbog rasta troškova i skoka cijene stočne hrane.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније