Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

02. 09. 2013. 14:32   >>  14:32

ZAVALA PRVA

Raste broj blokiranih kompanija

Na novom spisku preduzeća sa blokiranim računima, koji je danas objavila Centralna banka Crne Gore (CBCG), nalazi se osam kompanija više nego na prošlom, a najveći dužnik je i dalje Zavala invest.



Na novom spisku, koji CBCG u skladu sa dopunama Zakona o platnom prometu objavljuje mjesečno, nalazi se 2.544 kompanije sa evidencije Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), Poreske uprave i CBCG. Od ukupnog broja blokiranih preduzeća, 196 ih je na evidenciji CBCG, a ne nalaze se u CRPS-u.


Većina kompanija sa najnovijeg spiska blago je povećala svoja dugovanja u odnosu na prethodni spisak objavljen 1. avgusta.

Najzaduženija kompanija na septembarskom, 15. spisku blokiranih preduzeća je Zavala invest sa blago povećanim dugom od oko 35,48 miliona eura.

Donedavno je Vektra Montenegro, biznismena Dragana Brkovića, uz Zavalu bila najzaduženija kompanija sa dugom od oko 24 miliona eura. Ta kompanija nije više na spisku blokiranih preduzeća s obzirom na to da je u njoj proglašen stečaj, zbog čega su računi preduzeća izbrisani, a sve obaveze prebačene na poseban račun, prenijela je Mina biznis.

Na spisku se nalazi Brkovićeva kompanija Vektra Boka, sa dugom od 6,09 miliona, koji je blago povećan. Blokirane su i dalje Vektra aviation, sa dugom od 21,62 hiljade eura i Vektra investments sa 23,1 hiljadu eura.

CBCG ima obavezu da na svom sajtu, prvog radnog dana u mjesecu, objavljuje imena preduzeća ili preduzetnika čiji su računi blokirani duže od 30 dana i čiji iznos blokade prelazi deset hiljada eura.

Vodeći dužnik, Zavala, u blokadi je četiri godine.

Kompanija MCC inženjering sa dugom od 16,7 milion eura, na drugom je mjestu na listi, a u blokadi je tri godine i skoro četiri mjeseca.

Firma Slobšar&Cok, čija blokada traje tri godine i skoro tri mjeseca, duguje 8,47 miliona eura.


Računi budvanskog preduzeća Maestral inženjering i podgoričkog "Radoja Dakića" blokirani su zbog dugova koji su u odnosu na prethodni spisak blago povećani na 6,57 miliona, odnosno 6,34 miliona. Budvansko preduzeće je u blokadi četiri godine i devet mjeseci, a podgoričko 12 godina i skoro osam mjeseci.

Kompanija Ave Maria Koljčević, blokirana je četiri godine i skoro osam mjeseci, a njen dug je blago porastao na 5,81 miliona eura.

Firma Provladeks duguje 5,34 milion, a HLT fond 4,18 miliona. Kompanija Albona je u odnosu na prethodni spisak povećala dug sa 2,65 miliona, na 3,16 miliona eura.

Račun tog trgovačkog preduzeća u blokadi je pola godine. Dug cetinjske Lipe iznosi 6,81 miliona, kompanije M.A.– M 5,55 miliona, Slav laifa 4,44 miliona, a Lovćen investa 4,34 miliona eura.

Račun je blokiran i barskoj Melgoniji – Primorka zbog duga od 3,37 miliona i nikšićkim Rudnicima boksita, zbog 2,12 miliona duga koji je u odnosu na prethodni spisak povećan.

U blokadi je Mat kompani sa dugom od 1,35 miliona i Montepranzo sa 1,2 miliona.

Računi Smibeexa i Poljokomerca su u blokadi 13 godina i devet mjeseci.

Od preduzeća koja su u evidenciji CBCG, a ne nalaze se u CRPS, Jugooceanija duguje 1,1 milion, a preduzeće Limex 3,44 miliona eura, dok je dug Opštine Kolašin smanjen na 552,79 hiljada eura.

Imena kompanija se na sajtu CBCG, u cilju obezbjeđivanja pune nepristrasnosti, objavljuju po azbučnom redu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније