Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

08. 05. 2019. 14:22 >> 14:33

PORTAL SUPERYACHTNEWS

Počinje obnova brodogradilišta Bijela

U aprilu, crnogorski premijer Duško Marković, predsjednik Damen Shipyards Group Kommer Damen i izvršni direktor kompanije Porto Montenegro David Margason, zajedno su posjetili brodogradilište Bijela u Bokokotorskom zalivu i obilježili su zvanični početak obnove brodogradilišta u postrojenju za popravku i popravku superjahti za jahte dužine 25-125m, objavio je portal superyachtnews.com.

U okviru konzorcija Damen Shipyards Group i Porto Montenegro, brodogradilište će biti obnovljeno kao servisni objekat za superjahte, a očekuje se da će operacije početi 2020. godine. Projekt slijedi potpisani ugovor o koncesiji između Damena, Porto Montenegro i crnogorske Vlade koji odobrava komercijalne usluge korištenje parcele od 198.294 m2 na period od 30 godina. Ovaj poduhvat će imati koristi od predložene investicije od preko 20 miliona eura tokom prve 3 godine rada.

Sa planiranom fazom rekonstrukcije, početna aktivnost je počela sa kompletnim čišćenjem lokacije. Vlada Crne Gore finansijski je podržala ekološku sanaciju područja do marta 2020. godine, uklanjanjem oko 150.000 tona zrna i kontaminiranog zemljišta sa parcele. U prvoj godini planirano je da se popravi 14 superjahti, a broj će se povećati na 109 popravki u petoj godini. Počevši od 35 radnika u prvoj godini, objekat će u budućnosti zaposlitii 300 do 400 radnika u petoj godini poslovanja.

Lokalni službenici će dobiti obuku u Damenu, tj. kada ustanova bude otvorena i počne sa radom, biće uspostavljena shema za učenje. Tokom prve faze, brodogradilište je takođe dizajnirano da isporuči novi modularni plutajući dok, dizajniran i izgrađen od strane Damena. Na dužini od 75 metara i širini od 26 metara, sa kapacitetom dizanja od 3000 tona, biće obezbjeđeni Damenovi standardi popravke i popravke.

Novi objekat obećava da će biti dobra prilika za oba investitora. Dok Damen već ima renomirani remontni pogon u sjevernoj Europi, istorijski je izgubio na manjim projektima za klijente koji bi trebalo da ostanu i realizuju radove prepravki i popravki. Uprkos velikoj početnoj investiciji, obje strane bi trebale imati velike koristi u dugoročnom periodu od postrojenja za preuređenje u tom području.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније