Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

07. 05. 2019. 11:48 >> 14:34
4

MARKOVIĆ

Snažan rast pokazatelj ispravnosti puta razvoja

Snažan ekonomski rast u svim sektorima pokazatelj je ispravnosti pravca razvoja za koji smo se opredijelili i vizije koju imamo za Crnu Goru, kazao je premijer Duško Marković, na otvaranju četvrtog Foruma Strategije EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR).

Marković je rekao da vizija uključuje i Crnu Goru kao energetsko čvorište regiona, sa podmorskim kablom ka Italiji ili obnovljivim izvorima energije, ali i ravnomjernim regionalnim razvojem koji će biti strateški ojačan izgradnjom prvog autoputa u našoj zemlji.

"Crna Gora svojim razvojem na najbolji način potvrđuje evropske vrijednosti, kao buduća članica Evropske unije i odgovoran susjed i akter u užem i širem regionu kojem pripada", rekao je Marković.

On je rekao da Crna Gora završava svoje jednogodišnje predsjedavanje Jadransko-jonskom inicijativom i Strategijom Evropske unije za Jadransko-jonski region.

Istovremeno, Univerzitet Crne Gore završava i svoje jednogodišnje predsjedavanje Asocijacijom UniAdrion koja okuplja 38 univerziteta i istraživačkih centara u ovom regionu.

Jadransko-jonska regija je, kazao je premijer Marković, dom za preko 70 miliona ljudi koja dijeli iste izazove, ali i iste, izuzetne potencijale: "Iako imamo različite ekonomske pokazatelje, svi treba da imamo na umu isti cilj koji Strategija Evropske unije za ovaj region promoviše - ravnomjerno razvijena, konkurentna oblast i regija koju karakteriše ekonomski i socijalni rast".

On je istakao da ubrzani ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mjesta, kao i stvaranje poslovnih prilika kroz konkretne aktivnosti u sektoru plavog rasta, transportne i energetske mreže, održivog turizma i razvoja životne sredine moraju ostati okosnica našeg djelovanja.

Crna Gora, kako je rekao premijer Marković, slijedi ove ciljeve.

"Crna Gora je prva država koja nije članica Evropske unije, a koja predsjedava Strategijom Evropske unije za Jadransko-jonski region. Mi smo predsjedavanje prihvatili kao izazov, ali i kao dodatnu odgovornost, svjesni da Strategija predstavlja i mehanizam za snaženje procesa evropske integracije", naveo je premijer Marković.

On je istakao da je ključno učešće Crne Gore u programima prekogranične i transnacionalne saradnje koji nam omogućavaju da na što bolji način koristimo potencijale naših zemalja, a u krajnjem, da se, kao buduća članica, u potpunosti pripremimo za korišćenje strukturnih i investicijskih fondova.

"Ekonomski napredak neminovno vodi razvoju gradova i univerziteta, te je pored pomenutih oblasti, nephodno permanentno ulagati u naučnu saradnju, istraživačke projekte i kontinuirano građenje savremenog nastavnog kadra“, rekao je premijer Marković.

On je kazao da mu je posebno zadovoljstvo što će, u okviru panela o nauci, inovaciji i rastu, učesnici Foruma imati prilike da čuju više o crnogorskoj inicijativi za osnivanje Međunarodnog instituta za održive tehnologije u Jugoistočnoj Evropi, za koji vjeruje da bi mogao snažno doprinijeti regionalnom prosperitetu kao našem zajedničkom cilju, osiguravajući najbolji način za usporavanje odliva mozgova.

EUSAIR zajednica postigla mnogo ciljeva

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, naveo je da je Crna Gora prva zemlja, koja nije EU članica, a koja je predsjedavala EUSAIR-om bez kopredsjedavanja Evropske komisije, dodajući da je siguran da će taj podsticaj biti nastavljen predstojećim predsjedništvom Srbije.

„Čestitam EUSAIR zajednici, jer je postigla toliko svojih ciljeva tokom ovih pet produktivnih godina. To će sigurno zadržati visoke ambicije EUSAIR-a i pomoći u prevazilaženju prepreka. Zajednički regionalni izazovi mogu se prevazići kroz četiri EUSAIR stuba usmjerena na plavi rast, povezivanje transportne i energetske mreže, kvalitet životne sredine i razvoj održivog turizma“, rekao je Orav.

Iz Brisela su se, putem video linka, obratili evropski komesari za regionalnu politiku i za pomorsku politiku i ribarstvo, Corina Cretu i Karmenu Vella.

Cretu je, kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade saopšteno, čestitala crnogorskoj Vladi na uspješnom predsjedništvu Strategijom i fokusiranju na plavom rastu i turizmu.

„Zahvaljujući Crnoj Gori, ovo je prvi put da Strategijom predsjedava zemlja koja nije članica, što odražava volju Evropske komisije da podrži susjedne zemlje. Strategija je već zrela i sigurna sam da će vaša iskustva i ekspertiza rezultirati uspješnim sporazumima za novi Ipa period i spremni smo da vas podržimo u ovom procesu“, navela je Cretu.

Vella je kazao da je potpuno posvećen Strategiji i njenim ciljevima.

„Teško je povjerovati da je Strategija pokrenuta još 2014, veliki smo put prešli za ovih pet godina. Ciljevi ostaju isti, a to je promocija ekonomskog i socijalnog prosperiteta i rasta u regionu i srećan sam što predloženi projekti olakšavaju put ka tom cilju“, kazao je Vella.

Predsjednik Privredne komore (PKCG), Vlastimir Golubović, saopštio je da Forum privrednih komora, gradova i univerziteta Jadransko-jonske makroregije predstavlja efikasan mehanizam saradnje koji doprinosi pozitivnom trendu razvoja konkurentne i ekološki održive ekonomije i bržoj evropskoj integraciji čitavog regiona.

„Kroz rad Foruma, koji danas okuplja 46 komora i 1,8 miliona preduzeća, pokazali smo spremnost da se fokusiramo na konkretne projekte koji će donijeti benefite Jadransko-jonskoj makroregiji. Forum komora, gradova i univerziteta će nastaviti da se bavi ključnim izazovima ovog područja, od nedovoljno razvijenih transportnih veza i komunalne infrastrukture, sezonskog karaktera turizma, prekomjernog ribolova i rizika zagađenja mora, do neadekvatnih administrativnih kapaciteta za zajedničko programiranje i realizaciju regionalnih projekata“, rekao je Golubović.

Narednih par dana u Budvi zajedno se organizuju Forum Strategije Evropske unije za Jadransko-jonski region s konferencijom foruma jadransko-jonskih privrednih komora, gradova i univerziteta što predstavlja izuzetan potencijal za povezivanje više stotina predstavnika državnih institucija, lokalne vlasti, privrednika, civilnog sektora i svih zainteresovanih strana koji prepoznaju važnost promocije i unapređenja tijesne saradnje zemalja jadransko-jonskog regiona.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније