Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina business; Objavila: M.M ]

30. 04. 2019. 15:22   >>  15:20

PROBNI POPIS

Efikasna primjena Metodologije za popis stanovništva

Cilj probnog popisa, kojim se testiraju različite mogućnosti, odnosno metodi dobijanja podataka o stanovništvu, je da se na najefikasniji način primjeni međunarodna metodologija za realizaciju Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. godine i obezbijede međunarodno uporedivi podaci o stanovništvu.

Iz Monstata su kazali da su, kroz Program zvanične statistike 2019 – 2023. godine i Godišnji plan zvanične statistike za ovu godinu, predložili sprovođenje probnog popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u ovoj godini.

Kako su naveli, program zvanične statistike 2019 – 2023. godine, nakon javne konsultacije sa domaćim i međunarodnim korisnicima podataka, sa Godišnjim planom zvanične statistike za ovu godinu, usvojila je Vlada krajem decembra prošle godine.

„Probnim popisom se testiraju različite mogućnosti, odnosno metodi dobijanja podataka o stanovništvu, kako bi se na najefikasniji način primjenila međunarodna metodologija za realizaciju Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. godine i obezbjedili međunarodno uporedivi podaci o stanovništvu“, rekli su agenciji MINA iz Monstata.

Kroz probni popis stanovništva, kako su naveli, testiraju potpuno nove instrumente za realizaciju popisa, koji do sada nijesu primjenjivani u Crnoj Gori, niti je za iste ranije realizovan probni popis.

Iz Monstata su kazali da je u pitanju registarski popis stanovništva.

„On podrazumjeva da se podaci o stanovništvu dobiju iz već dostupnih izvora podataka ili registara, koji sadrže podatke o stanovništvu“, objasnili su iz Zavoda za statistiku.

Prema njihovim riječima, kroz probni popis stanovništva, kada je u pitanju registarski, intezivno rade sa drugim organima državne uprave u cilju identifikacije registara, varijabli, definicija, koji bi se mogli koristiti za svrhe popisa, kao i na uspostavljanju adresnog registra u saradnji sa Upravom za nekretnine.

Iz Monstata su rekli da je testiranje instrumenata u toku, identifikovani su ključni registri koji sadrže neophodne podatke o karakteristikama stanovništva i trenutno se analiziraju ostali elementi koji su potrebni da bi se obezbjedili podaci o stanovništvu Crne Gore u skladu sa međunarodnim definicijama.

„Paralelno, Monstat je kroz probni popis testirao instrumente popisa i tradicionalnom metodom prikupljanja podataka odnosno direktnim obilaskom domaćinstava od 1. do 15. aprila ove godine, na uzorku od oko četiri hiljade domaćinstava“, kazali su iz Zavoda za statistiku.

Iz Monstata su naveli da se podaci o stanovništvu i stanovima dobijeni kroz probni popis, bilo da su prikupljeni iz registara koji su drugi organi državne uprave učinili dostupnim, ili direktnim obilaskom domaćinstava, ne smiju se obrađivati i publikovati u cilju proizvodnje rezultata zvanične statistike.

Dodaju da je cilj probnog popisa stanovništva, bilo da je riječ o prikupljanju podataka iz registara ili direktnim obilaskom domaćinstava, testiranje instrumenata popisa.

„Probni popis koristi nam da procijenimo sadržaj registara sa stanovišta potreba statistike, odnosno da analiziramo podake sa stanovišta međunarodne definicije ukupnog stanovništva“, rekli su iz Monstata.

Kako su naveli, obilasci domaćinstava služe za testiranje sadržaja upitnika, redosljeda postavljenih pitanja, potom razumjevanje pitanja koja su sadržana u upitniku, kao i za testiranje svih drugih metodoloških i organizacionih preduslova za uspješnu realizaciju Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. godine.

Obilasci domaćinstava koristili su i za unaprjeđenje prostornog registra Monstat-a, imajući u vidu da on predstavlja veoma važan uslov za realizaciju popisa.

Probnim popisom stanovništva, domaćinstava i stanova prikupljaju se podaci o demografskim, geografskim, migracionim, obrazovnim i drugim karakteristikama stanovništva, kao i podaci o stanovima.

„Probni popis se realizuje u skladu sa međunarodnom metodologijom sa fokusom na one varijable, odnosno podatke koji su na međunarodnom nivou definisane kao obavezujuće, što je definisano preporukama Ujedinjenih nacija (UN) kroz publikaciju “Conference of European Statisticians Recommendations for the 2020 Censuses of Population and Housing”“, naveli su iz Monstata.

Prema njihovim riječima, probni popis stanovništva, domaćinstava i stanova u ovoj godini, trebalo bi da bude završen do kraja ove godine.

Iz Monstat-a su rekli da je realizacija probnog popisa u toku i da zbog toga za sada ne mogu kvantifikovati koliki je bio odziv domaćinstava i državnih organa koji su učinili svoje baze podataka dostupnim.

„Kada sve faze probnog popisa budu završene, informacije do kojih dođemo, koristiće kao osnova za izbor metoda prikupljanja podataka za potrebe Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. godina (registarski, kombinovani ili tradicionalni metod)", kazali su iz Zavoda za statistiku.

Kako su naveli, te informacije služiće za finalizaciju instrumenata istraživanja popisa, konsultacije sa korisnicima podataka i pripremu predloga zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova.

Sve faze probnog popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u ovoj godini, uključujući i obilaske domaćinstava, biće u potpunosti finansirane kroz EU IPA 2015, višekorisnički projekat namijenjen Monstatu, čiju realizaciju u ime Evropske komisije prati Eurostat.

Za realizaciju probnog registarskog popisa stanovništva, kancelarija UNDP u Crnoj Gori obezbjedila je dugoročnu ekspertsku podršku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније