Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

30. 04. 2019. 23:09 >> 23:08
3

POTREBNA POMOĆ DRŽAVE

Domaći proizvodi suočeni sa velikom konkurencijom

Domaća proizvodnja hrane suočena je sa velikom konkurencijom stranih proizvoda, zbog čega privrednici smatraju da im je potrebna pomoć države za bolje pozicioniranje domaće gastroponude u turističkoj, kao i za jačanje konkurentnosti, ocijenjeno je iz Privredne komore (PKCG).

“Činjenica je da uvozimo dosta proizvoda za koje imamo komparativne prednosti, kao i instalisane kapacitete za proizvodnju, tako da je domaća proizvodnja hrane suočena sa velikom konkurencijom stranih proizvoda”, rekli su agenciji Mina-business iz Stručne službe PKCG.

Privrednici su, kako su kazali, svjesni da moraju da povećaju proizvodnju i proizvedu proizvod koji podrazumijeva visok kvalitet, kao i cijenu koja mora biti konkurentna kako na domaćem tako i na stranom tržištu, ali upravo zbog velike konkurencije stranih proizvoda smatraju da im je potrebna pomoć države za bolje pozicioniranje na domaćem tržištu, dopunu turističke ponude domaćom gastroponudom, kao i za jačanje konkuretnosti.

“Pokrivenost uvoza izvozom, visoka uvozna zavisnost i rastući deficit karakteriše cjelokupno spoljnotrgovinsko poslovanje Crne Gore, a naročito je to slučaj kada je u pitanju promet hrane, koji je u direktnoj vezi sa rastućom turističkom tražnjom. To zahtijeva i veći uvoz hrane naročito ljetnjim mjesecima, jer često instalisani kapaciteti ne mogu da podmire zahtjeve turista, što potvrđuje i podatak da se oko četvrtina ukupnog uvoza hrane odnosi na jul i avgust”, naveli su iz PKCG.

Prema njihovim riječima, u vrijeme sezone i domaći privrednici povećavaju proizvodnju i plasman koji predstavlja u stvari takozvani “izvoz na pragu” ili “nevidljivi izvoz”, ali čija se vrijednost još ne može precizno odrediti, tako da o pokrivenosti uvoza izvozom u stvari ne postoji “pravi podatak”.

“Imajući u vidu potrebu za boljim pozicioniranjem i plasmanom domaćih proizvoda u prošloj godini, koji će biti nastavljen i u ovoj godini, pokrenut je projekat Kupujmo domaće sa ciljem da se, posebnim obilježavanjem proizvoda u objektima velikih trgovačkih lanaca poboljša pozicija i vidljivost domaćih proizvoda na crnogorskom tržištu, i poboljša njihov plasman”, precizirali su iz PKCG.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније