Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

01. 09. 2013. 15:32 >> 15:33
1

IZBJEGAVAJU REBALANS

PZP: Državni zapisi-novo zaduženje građana

Vlada izbjegava rebalans Budžeta i na “inovativan” način dalje zadužuje građane Crne Gore izdavanjem državnih zapisa, tvrde iz Pozitivne Crne Gore. „Koalicija pritom ne vidi očigledno - da je jedini izlaz iz krize pokretanje privrede, a ne novo zaduživanje“, smatra poslanik Goran Tuponja.

Pošto Vlada nema saglasnost i podršku Skupštine za novo kreditno zaduživanje Crne Gore, koje je planirala uraditi  kroz rebalans Budžeta, sad to radi na način, za koji nije potrebna saglasnost Skupštine, zadužujući se u ime građana Crne Gore izdavanjem državnih zapisa, navodi Tuponja u svom saopštenju.

„Na taj način Vlada dolazi do nedostajućih novčanih sredstava za vraćanje prispjelih obaveza, a SDP ne mora dati formalnu već samo prećutunu podršku. Vuk sit, a SDP glumi opoziciju“.

Tuponja smatra da sad imamo situaciju da SDP nema povjerenja i ne podržava krucijalne predloge Vlade, kao što su rebalans Budžeta i nekoliko veoma značajnih zakona, poput zakona o zdravstvenoj zaštiti ili visokom obrazovanju, a u isto vrijeme ne želi izglasati nepovjerenje istoj toj Vladi sa čijim se radom ne slaže.

„Tu se ne radi o pojedinačnim nesuglasicama između koalicionih partnera, već o neslaganju o najvažnijim odlukama u životu jedne države“, tvrdi on.

U Pozitivnoj smatraju da je jedina briga koalicione Vlade na koji način pronaći još neki  oblik zaduživanja da se dođe do novca kojim bi se vraćali prethodni  dugovi, vjerujući možda da će se pojaviti neki starteški partner koji će riješiti sve nagomilane privredne probleme.

„Ova vlast je odustala od ideje da novac sami zaradimo I živimo od svog rada. Ni u naznakama nema otvaranja novih proizvodnih pogona, stvaranja viška vrijednosti da bi ostvarili dobit, nema otvaranja novih radnih mjesta, imamo samo dovitljivost u načinu daljeg zaduživanja“.

Takvim razmišljanjem, smatraju, mi  nemamo ni trunku šanse za bilo kakav privredni oporavak, već samo sve dublje srljamo u dužničko ropstvo.

„Posmatramo kako DPS pokušava samo da dobije na vemenu i odloži neminovnost smjene ove neodgovrne vlasti. U toj priči SDP pokušava da abolira svoje dugogodišnje saučesništvo u privrednom uništavanju Crne Gore i da se prikaže kako oni zapravo ni nemaju ništa sa tim i da se oni već zapravo godinama i bore za odlazak DPS-a“, tvrdi poslanik Tuponja.

On zaključuje da je neophodno zaustaviti dalje zaduživanje, ne samo ove, već i budućih generacija građana Crne Gore, kako bi se vraćala prispjela dugovanja, i konačno se okrenuti projektima koji otvaraju nova radna mjesta.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније