Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: CDM, Objavila: M.M.Lj. ]

28. 04. 2019. 14:33   >>  14:33 1

PRIBILOVIĆ

U javnoj upravi 475 zaposlenih manje

Broj zaposlenih u državnoj upravi na lokalnom nivou smanjen je za 475 ili 3,9 odsto, podaci su Ministarstva javne uprave. Reforme koje je taj resor sprovodi već dvije godine sada pokazuju prve rezultate, kazala je ministarka Suzana Pribilović.

 

Iz Ministarstva javne uprave saopštavaju da je zaposlenih u javnoj upravi više od 51.000. Od toga 40.400 na državnom i 11.000 na lokalnom nivou.

“Broj zaposlenih na lokalnom nivou smanjen je za 475 ili 3,9 odsto, što je veoma značajno imajući u vidu da smo nigdje imali zadatak da za period od dvije godine, a ne šest koliko se implentirao plan optimizacije, da stignemo pet odsto”, kazala je za Prvu TV ministarka javne uprave Suzana Pribilović.

Prema njenim riječima reforma javne uprave dugotrajan proces, te je izazov i za mnoge evropske zemlje. Pribilović je naglasila da je Evropska unija dala preporuke za 14 svojih članica da smanje broj zaposlenih u državnom aparatu.

“Naše analize pokazuju da je manje radnika u javnom sektoru u odnosu na ukupnu zaposlenost. Ono što je evidentno jeste da je na kraju 2017. godine učešće zaposlenosti u javnoj upravi, u ukupnoj zaposlenosti iznosila 28,2 odsto, a na kraju 2018. godine je taj broj smanjen za 1,4 odsto”, istakla je Pribilović.

Pored ostalog u Ministarstvu javne uprave od njegovog osnivanja rade na poboljšanju elektronske uprave. Za sada postoji 560 elektronskih usluga u nadležnosti 51 organa. Pribilović poručuje da rezultate u toj oblasti tek očekuju.

“Ne možemo biti u potpunosti zadovoljni stepenom digitalizacije tih elektronskih usluga. U većini slučajeva su oni informativnog karaktera, ali isto tako imamo i značajan broj elektronskih usluga koje su na visokom nivou sofisticiranosti i te usluge se pružaju od strane Poreske uprave, Uprave za nekretnine, Ministarstva pravde”, rekla je Ministarka.

Naredna godina biće prekretnica u razvoju elektronske uprave jer Vlada planira da uvede elektronska identifikaciona dokumenta.

To će prema ocjeni Pribilović otvoriti vrata za razvoj i korišćenje brojnih elektronskih usluga.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније