Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

28. 04. 2019. 07:49 >> 07:49
1

IZ UDRUŽENJA TVRDE

Većina banaka ne poštuje radno vijeme i ne plaća prekovremeno

Predsjednica Sindikata banaka Crne Gore Lidija Pejović kazala je da broj pritužbi zaposlenih u bankarskom sektoru u posljednjih nekoliko godina konstantno raste.

Istakla je da je to posebno slučaj otkad su multinacionalne kompanije ušle na bankarsko tržište Crne Gore.

"Najveće pritužbe su na visoko postavljene ciljeve, koji iziskuju prekovremeni rad i smanjen broj izvršilaca. Naime, kad ode jedan izvršilac, njegov posao dijele ostalima, a ne traže zamjenu. Prekovremeni rad niko ne plaća, ne daju rješenja, a nema ni pisanog traga, tako da sindikati ne mogu inspekcijski ili sudski djelovati", rekla je Pejovićeva za Dan.

Dodala je da neoliberalan zakon o radu dozvoljava da se na lak način aneksima umanji plata, otpusti radnik, a sudski sporovi su dugi i neizvjesni.

"Najveći problem je nepostojanje volje za bipartitnim dijalogom, tako da Sindikat banaka u Crnoj Gori nema Granski kolektivni ugovor (GKU) i ne postoji nikakva volja Udruženja banaka da se uđe u tu priču. Napominjem da je GKU ukinut 2015. godine u vrijeme kad su banke bile u ekspanziji sa profitom, bez ikakvih argumenata je urušen postojeći dobar GKU", kazala je Pejovićeva.

Istakla je da direktori banka, koji su članovi Udruženja banaka, na svaki njihov zahtjev za socijalnim dijalogom odgovaraju isto i to da nema potrebe za GKU i da svaka banka napravi svoj Kolektivni ugovor (KU).

"Sa druge strane, kad zaposleni dođu u svoju banku ne daju ni da se pomene kolektivni ugovor. Danas imamo 13 banaka od kojih samo četiri imaju kolektivni ugovor, a zaposleni u devet banaka su prepušteni na milost i nemilost poslodavaca",l objasnila je Pejovićeva.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније