Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B.

26. 04. 2019. 15:27   >>  15:27

PRVA EMISIJA USPJEŠNA

Krajem maja nova prodaja obveznica

Krajem maja, biće realizovana druga prodaja državnih obveznica na domaćem tržištu, najavljuju iz Ministarstva finansija i dodaju da očekuju značajno učešće investitora.

Ministarstvo finansija, kako navode, uspješno je realizovalo prvu tranšu obvezniza, koja je emitovana 22. i 23. aprila ove godine. Tom prilikom je, u ovoj fazi, prikupljeno oko 75 miliona eura, a emitovane su dvije tranše ukupne vrijednosti 190 miliona eura.

"Ovim emisijama tokom godine, biće ostvarena najveća emisija dugoročnih obveznica na domaćem tržištu do sada, što pokazuje da povjerenje sve više i i više raste", poručuju iz Ministarstva finasija.

Emitovane su obveznice na period od 5 i 7 godina, a naročito je značajna činjenica o velikom interesovanju kupaca za obveznice od 7 godina, čime je pokazano veliko povjerenje investitora u pouzdanost crnogorskih hartija od vrijednosti.

"Na ovaj način je potvrdjeno povjerenje u fiskalnu stabilnost, kao i činjenica da Crna Gora može realizovati aranžmane na sve duži i duži vremenski rok. Ova činjenica govori da sve mjere koje je Vlada preuduzela u prethodnom periodu daju rezultata i sve više učvršćuje položaj Crne Gore na tržištu kapitala", poručuju iz Ministarstva finansija.

Napominju, da je za sedmogodišnju emisiju, za ponuđenih 50 miliona eura, bilo dostavljeno oko 63 milona eura zahtjeva, što je i uzrokovalo da se obveznice umjesto po nominalnoj, prodaju po većoj cijeni, odnosno da država prihoduje po ovom osnovu 150 hiljada eura. Imajući u vidu navedeno, sedmogodišnja emisija obveznica je zatvorena već prilikom realizacije prve tranše. 

U pogledu petogodišnje emisije, realizovano je oko 25 miliona eura, iznos koji je očekivan, za prvu tranšu. .

Namjera Ministarstva finansija je da, kako navode, kroz dalji razvoj ovog vida finansiranja, u što je mogućoj mjeri razvije domaće tržište kapitala, da omogući investitorima da što više ulažu u zemlji, nego u inostranstvu, kao i da približi ovaj vid ulaganja i samim građanima.

"Kupovinom obveznica jasno je pokazano povjerenje investitora u domaće hartije i njihova spremnost da u svom potrfoliu raspolažu crnogorskim dugoročnim hartijama od vrijednosti, što daje dodatni motiv da se na ovom planu i dalje preduzimaju aktivnosti u cilju njegovog razvoja", zaključuje se u saopštenju Ministarstva finansija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније