Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ PR Centar, Objavila: J.B.Č. ]

24. 04. 2019. 15:12   >>  15:10

DISKUSIJA U PKCG

Država doprinosi stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta

Država aktivnim politikama doprinosi kreiranju povoljnijeg ambijenta za osnivanje i razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća, a u narednom periodu biće osmišljeni novi programi i unaprijeđena informisanost privrednika o mjerama podrške, ocijenjeno je danas na panel diskusiji u Podgorici.

Generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima u Ministarstvu ekonomije, Radosav Babić, rekao je da taj Vladin resor ove godine realizuje Program za unapređenje konkurentnosti privrede, koji, kroz deset programskih linija, ima za cilj stvaranje konkurentnih, izvozno orjentisanih i inovativnih privrednih subjekata.

"Uvažavajući potrebe privrednika pojednostavljene su procedure apliciranja, a istovemeno ubrzane one za odobrenje podrške. Opredijeljena budžetska sredstva, koja će se dodjeljivati u vidu bespovratnih subvencija, iznose 1,64 miliona eura", kazao je Babić u Privrednoj komori (PKCG).

On je na panel diskusiji pod nazivom Programi podrške mikro, malim i srednjim preduzećima, koja je organizovana u okviru projekta 100 najvećih u Crnoj Gori, rekao da resorno Ministarstvo obezbjeđuje i nefinansijsku podršku kroz organizovanje nastupa privrednika na međunarodnim sajmovima, poslovnim susretima i konferencijama, kao i savjetodavnu i edukativnu podršku.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija, Nemanja Katnić, rekao je da Vlada u kontinuitetu, kroz reformu, daje doprinos stvaranju povoljnijeg ambijenta za osnivanje i razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća.

"Akcenat se daje pojednostavljenju procedura, snižavanju troškova poslovanja, podsticanju efikasnosti, konkurentnosti, dostupnosti institucija, instituta i informacija, a sve u pravcu bolje i lakše predvidivosti biznis okvira u Crnoj Gori", objasnio je Katnić.

Direktorica Sektora za istraživanja i analize u PKCG, Nina Drakić, kazala je da ta asocijacija realizuje niz programa podrške mikro, malim i srednjim preduzećima kroz, kako je objasnila, promociju, edukacije, poslovno povezivanje i izdavanje dokumenata koja su u funkciji unaprjeđivanja konkurentnosti preduzeća.

"Najznačajniji programi u okviru promocije su Dobro iz Crne Gore, Kupujmo domaće, Domaći ukusi, izdavanje sertifikata Excellent SME i sajamske aktivnosti. Pored navedenog, realizujemo i programe obrazovnih aktivnosti, usluge arbitraže i rješavanja privrednih sporova, te podršku privredi kroz realizaciju projekata", navela je Drakić.

Izvršni direktor kompanije Amplitudo, Nenad Novović, saopštio je da je ta kompanija prepoznala mjere koje država realizuje u cilju podrške inovacijama i konkurentnosti malim i srednjim preduzećima kao najaktivnijem dijelu poslovne zajednice.

"Ovo je posebno važno za informaciono-tehnološki (IT) sektor koji u sklopu digitalne transformacije već počinje sa razvojem izvozno orjentisanih proizvoda i usluga, čime se dugoročno može pozitivno promijeniti i čitava struktura, kao i održivost crnogorske ekonomije", rekao je Novović.

Direktor Sektora za poslovanje sa privredom i zamjenik izvršnog direktora Societe Generale banke Montenegro, Samo Jovićević, saopštio je da ta banka podržava svaku dobru poslovnu ideju i bonitetno mikro, malo ili srednje preduzeće i pomaže im da investiciju dovedu do finalne realizacije.

"Societe Generale banka Montenegro finansira ove klijente u svakodnevnom poslovanju, ali i posebno u okviru projekata kao što su IPARD i ostali slični pozivi za podršku. Spremni smo da učinimo dodatni napor u cilju razvijanja njihovih aktivnosti i biznisa", kazao je Jovićević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније