Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

24. 04. 2019. 14:47   >>  14:45 1

UNIPROM KAP

Počela gradnja fabrike aluminijumskih trupaca

Fabrika bileta u okviru Uniprom KAP-a, čija je gradnja počela danas, koštaće oko 15 miliona eura, a planirano je otvaranje 80 radnih mjesta.

Fabrika aluminijumskih bileta-trupaca imaće proizvodni kapacitet od 70 hiljada tona, namijenjenih za strano tržište, čija će vrijednost na godišnjem nivou iznositi 175 miliona dolara.

Početak gradnje fabrike simbolično su označili vlasnik kompanije Uniprom, Veselin Pejović i ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, saopšteno je iz Infobiroa.

Pejović je kazao da je Uniprom, sve vrijeme od preuzimanja KAP-a, što je za tako kompleksnu proizvodnju kratko vrijeme, uspio da održi proizvodnju, sagleda savremeno tržište aluminijuma, stvori kontakte sa referentnim subjektima u njegovoj proizvodnji i preradi i inicira gradnju novih fabrika, kao jedinu mogućnost za profitabilnost i stabilnost te industrije.

"Pored već postavljene fabrike silumina, koja će proizvoditi 30 hiljada tona specijalnih legura izuzetne inotržišne vrijednosti od 75 miliona dolara, a koja će uskoro biti otvorena, danas počinjemo realizaciju narednog projekta, odnosno gradnju nove fabrike aluminijumskih bileta-trupaca", naveo je Pejović.

Sekulić je kazala da je Kombinat aluminijuma trenutno jedan od najznačajnijih poslovnih subjekata u Crnoj Gori i kao takav i u najvećoj mjeri doprinosi industrijskoj proizvodnji i smanjenju spoljnotrgovinskog deficita.

"U KAP-u trenutno radi oko 500 radnika sa prosječnom platom od 750 eura. Danas ovdje više ne govorimo o primarnoj proizvodnji aluminijuma, nego o stvaranju uslova da se u krugu Kombinata govori o proizvodnji poluproizvoda, bileta i trupaca", rekla je Sekulić.

Ona je čestitala Pejoviću i svima koji učestvuju u radu Kombinata i stvaranju uslova da se proizvodnja aluminijuma ne svodi samo na primarnu, nego da u narednom periodu u tom krugu proizvodi i gotove proizvode.

"Vjerujem da će investicija od 15 miliona u tome značajno doprinijeti. Takođe, vjerujem da će investicija od 11 miliona eura u fabriku silomina, čije otvaranje očekujemo ove godine, takođe značajno doprinijeti", kazala je Sekulić.

Ona je ocijenila da dodatno zapošljavanje od minimum 80 ljudi daje potpuno novi kurs razvoju crnogorske industrije i privrede.

Kompanija Uniprom se, nakon analize tržišta, okrenula proizvodnji trupaca koji su izuzetno tražena roba, a sa kapacitetom koji će se realizovati Crna Gora će postati prepoznata kao industrijska zemlja sa razvijenom aluminijskom proizvodnjom.

Događaju tokom kojeg je predstavljena buduća fabrika, prisustvovao je i gradonačelnik Ivan Vuković.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније