Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina, objavila B.B. ]

24. 04. 2019. 14:38   >>  14:38

IZ PORESKE UPRAVE NAJAVILI

Iniciraće još 300 stečajeva do kraja juna

Poreska uprava (PU) će do kraja juna inicirati uvođenje stečaja u još 300 poreskih obveznika kojima je prethodno ukinuto rješenje o reprogramu poreskog potraživanja, saopštio je njen direktor Miomir M. Mugoša.

On je kazao da je PU donijela 1,5 hiljada rješenja o ukidanju reprograma i da je vrijednost tog ukupnog duga 50 miliona eura.

"Do sada smo inicirali stečaj za 426 poreskih obveznika kojima je rješenje o reprogramu ukinuto i pripremili još 300 stečajeva do kraja drugog kvartala ove godine", rekao je Mugoša na kontrolnom saslušanju u skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet.

Odbor je danas održao kontrolno saslušanje Mugoše i ministra finansija Darka Radunovića, povodom primjene Zakona o reprogramu poreskih potraživanja.

Mugoša je kazao da stopa naplate reprogramiranih obaveza iznosi oko 72 odsto.

"Kroz reprogram poreskog duga do sada je naplaćeno 50,09 miliona eura. Za prva tri mjeseca ove godine je naplaćeno 5,7, a prema planu realizacije očekujemo da u ovoj godini naplatimo između 15 i 18 miliona eura", precizirao je Mugoša.

On je dodao da je trend naplate u očekivanom iznosu.

"Kompanije su uplatile 39,38 miliona, građani 6,6, a lokalne samouprave, odnosno javna preduzeća i ustanove četiri miliona eura", dodao je Mugoša.

On je rekao da je PU, prema 28 odsto poreskih obveznika koji ne poštuju reprogram, uradila nešto što nije bilo u skladu sa zakonom.

"Njima smo tolerisali da kasne u plaćanju jedne, dvije ili tri rate, kako bi nastavili biznis i sačuvali radna mjesta", kazao je Mugoša.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević, pitao je koliko je PU naplatila od kompanije Ave Marija Koljčević koja je 2010. godine imala poreski dug od 868 hiljada eura, a 2016. godine sedam miliona.

"Pretpostavljam da je PU u tim godinama obavila zakonsku obavezu obezbjeđenja tog duga", kazao je Konjević.

On se osvrnuo na nekoliko državnih kompanija sa Crne liste PU, među kojima su Montenegro Airlines (MA), Rudnik uglja, željeznički prevoz i infrastruktura, Plantaže i Održavanje željezničkih voznih sredstava.

"Svi dugovi tih državnih preduzeća u posljednje dvije godine rastu. Tu je i Vektra grupa koja je dužna 12 miliona eura. Da li je ijednim instrumentom obezbjeđenj taj dug obezbijeđen", pitao je Konjević.

Njega je zanimalo i koliko je od duga Vektre Jakić koji iznosi oko 7,5 miliona eura, PU obezbijedila na bilo koji način.

"To pitam da se ne bi desilo kao sa Ave Marijom Koljčević da za sedam godina napravi poreski dug od sedam miliona, a da mi nijesmo nijedan jedini cent obezbijedili i kada ode u stečaj samo kažemo pa-pa", saopštio je Konjević.

On tvrdi da u sistemu nešto ne funkcioniše i da ima privilegovanih poreskih obveznika.

Mugoša je kazao da su u kompaniji Ave Marija Koljčević inicirali stečaj, ali da prije njega nijesu naplatili ništa od poreskog duga.

On je dodao da je zasluga Konjevića to što se sve kompanije unutar Vektra grupe nalaze u reprogramu.

"To iz razloga, jer ste u zakonu naveli da poresko potraživanje poreskog dužnika, nad kojim je otvoren stečaj, ne može biti predmet reprograma osim ako se stečaj sporvodi kroz reorganizaciju. Svih šest komapnija Vektre koje su ušli u reprogram su ušli na osnovu toga i dali smo im mogućnost da nakon pet godina kroz plan reorganizacije dobiju još pet godina kroz reprogram", objasnio je Mugoša.

On je rekao da odovorno tvrdi da nije bilo selektivnosti prema bilo kom poreskom obvezniku.

"Rudnik uglja je primjer uspješnosti reprograma. Kompanija je ušla u reprogram sa 14 miliona eura poreskog duga, a nakon dvije godine je izmirila sedam miliona i uredno servisira sve tekuće obaveze", tvrdi Mugoša.

On je dodao i da je Vektra Jakić školski prmijer da je PU uradila sve što je mogla da uradi.

"Naplatili smo kroz reprogram dva miliona eura od Vektre Jakić", saopštio je Mugoša.

Ministar finansija Darko Radunović, ocijenio je da je pitanje naplate poreskog duga na vrhu prioriteta i tog Vladinog resora i PU.

"U cilju rješavanja ovog pitanja, PU je izradila dokument pod nazivom Plan za upravljaje poreskim dugom i jačanje mjera naplate za period od 2017. do 2021. godine kojim je obuhvaćen set mjera koje treba da dovedu do smanjenja poreskog duga u najvećoj mogućoj mjeri i da spriječe akumuliranje novog", rekao je Radunović.

On je naveo da je u okviru tog plana posebno značajna naplata poreskog duga kroz mehanizam plaćanja u ratama, pimjenom Zakona o reprogramu poreskog potraživanja.

"Imajući u vidu da su dosadašnji efekti ovog zakonskog rješenja preko 47 miliona eura naplaćenog zaostalog poreskog duga do kraja februara ove godine, zadovoljni smo dosadašnjim efektima tog zakonskog rješenja", zaključio je Radunović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније