Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: O.Z. ]

24. 04. 2019. 13:37   >>  16:53 3

RAČUNI ZA STRUJI MANJI

Vlada ukida naknadu za OIE

Vlada Crne Gore će 1. juna ukinuti naknadu za obnovljive izvore energije (OIE 1) na računima za električnu energiju, koji će u tom slučaju biti manji između 1,5 do 5 odsto.

To je najavio premijer Duško Marković u okviru premijerskog sata, odgovarajući na pitanje poslanika SDP-a Raška Konjevića.

Predsjednik Vlade je kazao da će tu naknadu, umjesto potrošača, plaćati Vlada od sredstava prikupljenih od zagađivača, emitera ugljen-dioksida, kroz akcizu na ugalj.

"Ta stavka čini 5% računa potrošača koji troše do 30 eura mjesečno ili oko 1,5% računa potrošača koji troše do 100 eura. Računi će biti manji između 1,5 do 5% , što je jedan od najvećih zabilježenih umanjenja računa", naveo je Marković.

"Vjerujem da je ovo odgovoran pristup,  iako EPCG ostane pri sadašnjem predlogu tarifnih modela, uz eventualno novo odgađanje do početka primjene obračuna sa ukinutom naknadom, postići ćemo da kumulativni  efekat bude 2,5 do 5 odsto sniženja cijene za prosječne račune do 30 eura, da gotovo isti ili nešto niži računi budu za potrošače koji troše do 60 eura u prosjeku i svega jedan odsto poskupljenja za porošače koji troše do 100 eura na mjesečnom nivou", dodao je premijer.

 

"Za dvije godine preko 15.000 novih radnih mjesta"

U mandatu ove Vlade, od aprila 2017. do aprila 2019. godine otvoreno je 15.216 novih radnih mjesta, kazao je premijer Duško Marković, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista Luiđ Škrelj šta je Vlada uradila na planu unapređenja kvaliteta života i poštovanja prava radnika u dosadašnjem mandatu.

"Moglo je i više, ali su okolnosti mogle i da nas spriječe u ostvarivanju cilja. Zadovoljan sam i ponosan ostvarenim rezultatom", rekao je Marković.

On je naveo da će i u dijalogu sa partnerima, odnosno sindikatima i poslodavcima, doprinijeti očuvanju rasta zaposlenosti i kvalitetu života radnika.

"Povećali smo minimalnu zaradu 15 odsto, sa 193 eura na 222 eura uz smanjenje poreskog opterećenja od dva odsto. Time ćemo napraviti prvi i najznačajniji korak u povećaju minimalne zarade, što će imati direktni uticaj na oko 35 hiljada radnika u Crnoj Gori“, podsjetio je Marković.

Prema njegovim riječima, od januara naredne godine stopa poreza na dohodak na zarade građana koje su iznad prosječne u zemlji biće smanjene sa 11 odsto na devet odsto.

Ulcinj treba da bude u vrhu opština po stepenu razvijenosti

Razvojne perspektive Ulcinja značajne su za razvoj cijele države i taj grad vrlo brzo treba da zauzme mjesto u vrhu po stepenu razvijenosti, ocijenio je premijer Duško Marković.

On je kazao da je država u prethodnom periodu obezbijedila povoljne uslove za ulaganje u visokokvalitetne hotelske kapacitete, a njihova atraktivnost dodatno je podignuta i nedavnim započinjanjem razvojnog programa ekonomskog državljanstva zbog investiranja.

Marković je ocijenio da zavidna turistička tradicija Ulcinja predstavlja pouzdanu osnovu za privlačenje investitora sa jasnom vizijom i potencijalom, te da Vlada želi takve investitore i to na upravo lokacijama nekadašnjih turističkih objekata Galeb, Lido i Jadran.

Marković je, odgovarajući na pitanje potpredsjednika Skupštine Gencija Nimanbegua o planovima sa te tri lokacije, rekao da su sva tri do sada bila neuspješni primjeri potencijalnih razvojnih projekata.

On je pozdravio interesovanje Nimanbegua da se razgovara o izazovima u realizaciji ta tri projekta, koji po obimu očekivanih investicija imaju potencijala da budu razvojna prekretnica Ulcinja, kao i da obogate turističku ponudu i doprinesu zapošljavanju građana.

Marković je rekao da je Ministarstvo održivog razvoja i turizma u prethodnom periodu dalo detaljne informacije o hronologiji postupanja i statusima realizacije tih projekata.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније