Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B.

23. 04. 2019. 10:40 >> 10:56

ZAHTJEV PORESKE

Stečaj za Vektru Jakić i još 59 dužnika

Kroz reprogram poreskog duga do sada je prihodovano preko 50 miliona eura, saopšteno je iz Poreske uprave. Zbog nepoštovanja zakona ukinuto je preko 1.500 rješenja o reprogramu, a stečaj je iniciran kod još 60 poreskih obveznika, uključujući i doo "Vektra Jakić" Pljevlja.

"Prema evidenciji uplata obaveza kroz reprogram poreskog duga do sada je prihodovano je ukupno 50.090.455 eura, pri čemu stopa naplate reprogramirnih obaveza iznosi 72 odsto", saopšteno je iz PU.

Kako podsjećaju Zakon o reprogramu poreskog potraživanja usvojen je u nastojanju da se obezbijedi naplata zaostalog poreskog duga, a koji u ranijem periodu obveznici zbog poteškoća u poslovanju nijesu bili u mogućnosti da izmire.

"Obaveze obuhvaćene reprogramom odložene su na do pet godina, te je tokom 2017. godine naplaćeno 24.254.793 eura, tokom 2018. godine 20.135.661 eura, a tokom prvog kvartala 2019. godine 5.700.000 eura", saopšteno je iz PU.

Dosadašnjom realizacijom zakonskog rješenja pravna lica, među kojima je i značajan broj obveznika s Crne liste, do sada su izmirila potraživanja u iznosu od 39.379.926 eura, dok su fizička lica izmirila potraživanja u iznosu od 6.661.325 eura, a javna preduzeća i ustanove u iznosu od 4.049.202 eura.

Stečaj za 60 dužnika

Poreska uprava danas je inicirala stečaj za 60 poreskih obveznika sa ukupnim iznosom duga od preko sedam miliona eura.

Kako je saopšteno iz PU, Privrednom sudu do sada su podnijeli prijedlog za otvaranje stečaja kod ukupno 426 poreskih obveznika s dugom od 27.318.308 eura.

"Među obveznicima kod kojih je od početka 2019. predložen stečaj nalazi 29 obveznika sa poreskim dugom od preko 100.000 eura, a posebno treba istaći obveznike s dugom od preko milion eura, kao što su: doo Vektra Jakić Pljevlja, "Hidromont - Mercur" d.o.o. Budva, doo Mercur System, doo Sotto La Collina i Montri Igalo", saopšteno je iz PU.

Iz PU najavljuju da će u narednom periodu Privrednom sudu biti predati prijedlozi za otvaranje stečaja za sve obveznike koji su izašli iz reprograma, a ne mogu izmiriti dug, kao i za značajan broj ostalih dužnika kod kojih mjere naplate nijesu dale efakat.

"Kada su u pitanju obaveze jedinica lokalne samouprave, koje su takođe u fokusu pažnje Poreske uprave, treba napomenuti da su napori za povećanje stepena poreske discipline počeli da daju uočljive rezultate, te u ovom trenutku sve opštine, uključujući i opštine Pljevlja, Ulcinj, Bijelo Polje, Berane, Plan, Rožaje i Prijestonicu Cetinje, servsiraju reprogramirane i tekuće poreske obaveze pri isplati zarada zaposlenima", saopšteno je iz PU.

Takođe, četiri lokalna preduzeća s najvećim iznosom poreskog duga - DOO „Čistoća“ Pljevlja, DOO „Komunalno“ Berane, doo „Vodovod“ Cetinje i JP „Vodovod i kanalizacija“ Ulcinj, dostavila su Poreskoj upravi plan reorganizacije, čija realizacija treba da dovede do uspostavljanja dinamike redovnog i održivog servisiranja obaveza, a to nije učinilo samo doo „Komunalne djelatnosti“ Ulcinj, te se kod ovog obveznika preuzimaju mjere prinudne naplate propisane Zakonom, koje ne isključuju ni predlaganje stečaja ukoliko ostale mjere ne daju efekta.

Podsjećamo shodno Zakonu o reprogramu poreskog potraživanja reprogram poreskog potraživanja odobren je za 6.857 poreskih obveznika, sa iznosom osnovnog duga od 160.971.018 eura i iznosom kamate od 23.750.587 eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније