Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B.

22. 04. 2019. 14:23   >>  14:45

PRODATA TREĆINA OBVEZNICA

Država se zadužila 64,6 miliona eura

Državne obveznice vrijedne 64.666.000 eura prodate su danas na Montenegroberzi.

Kako je saopšteno iz Montenegroberze prodato je 34 odsto ukupno emitovanih obveznica.

"Kupovina je realizovala preko tri brokerske kuće i dvije banke, a prema nezvaničnim informacijama kupci državnih obveznica su uglavnom bile osiguravajuće kuće, banke, investitori iz regiona, a bio je prisutan i mali procenat građana", saopšteno je iz Montenegroberze.

Prodaja je realizovana za dvije državne obveznice u ukupnom iznosu od 190 miliona eura. Obveznice iz emisije od 140 miliona eura emitovane su na pet godina, sa kamatom tri odsto, a one iz emisije od 50 miliona na sedam godina sa kamatom od tri i po odsto.

Iz emisije vrijedne 140 miliona eura, prodato je skoro 14,52 hiljade obveznica, ukupne vrijednosti 14,52 miliona eura, odnosno 10,37 odsto.

“Kako tokom aukcije nije realizovana prodaja cjelokupne količina obveznica, primarna prodaja biće nastavljena i sjutra”, rekli su iz Montenegroberze.

Kada je u pitanju emisija od 50 miliona, prodate su sve obveznice.

“Štaviše, tražnja za tim obveznicama je bila za 12,65 hiljada obveznica veća nego što je ponuđeno u primarnoj prodaji. Kako je tražnja za obveznicama prevazišla ponudu, izazvano je 'takmičenje' zainteresovanih kupaca odnosno licitacija povećavanjem cijene”, objasnili su iz Montenegroberze.

Zbog toga u 12 sati i dva minuta, kada je zatvorena aukcija, došlo se do cijene od 1.003 eura po obveznici, pa je ukupna vrijednost primarne prodaje te emisije iznosila 50,15 miliona eura, što je za 150 hiljada eura više od planiranog iznosa.

Cilj održavanja aukcije je prikupljanje sredstava za finansiranje državnog budžeta.

Radi se o dužničkim dugoročnim obveznicama, a vlasnicima će biti isplaćena jednokratna otplata glavnice na dan dospijeća i godišnja kamata.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније