Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

31. 08. 2013. 16:36 >> 16:36

DOZVOLITI IZVOZ

Sindikat rudarima: Ne štetite sebi

Sindikat regije Nikšić, Plužine, Šavnik i Žabljak, koji djeluje u okviru Saveza sindikata (SSCG), pozvao je zaposlene u nikšićkim Rudnicima boksita da ne blokiraju izvoz rude iz preduzeća i kroz socijalni dijalog riješe probleme u kompaniji.

„Pozivamo radnike da hitno sjednu za pregovarački sto i kroz socijalni dijalog nađu najbolje rješenje, a predhodno dozvole odvoz rude mađarskom kupcu, kako bi isporuka bila realizovana dogovorenom dinamikom“, navodi se u saopštenju Sindikata.

Dio nezadovoljnih radnika Rudnika boksita već desetak dana dežura ispred rampe Sektora tunelogradnje na Gračanici, zahtijevajući isplatu dvije od osam zarada. Istovremeno, predstavnici mađarske kompanije Vagon inpeks najavljuju da će raskinuti ugovor sa Rudnicima boksita i tražiti povraćaj nedavno uplaćenog avansa od 100 hiljada eura, ukoliko u narednih nekoliko dana ne počne dogovorena isporuka rude. Riječ je o isporuci 450 hiljada tona rude u naredne tri godine, vrijednoj više od deset miliona eura.

Predstavnici Vlade poručili su da isporuka boksita mađarskoj kompaniji mora početi u ponedjeljak, jer bi u suprotnom ugovor mogao biti raskinut, a pozicija zaposlenih otežana u bilo kojoj opciji buduće reorganizacije, uključujući i stečaj.

U Boksitima trenutno radi 314 radnika, kojima se duguju i regresi, zimnice i tri plate iz ljeta 2010. godine u vrijeme protesta rudara ispred upravne zgrade.

Predstavnici Sindikata sugerisali su radnicima da sva pitanja u vezi sa izvozom rude, ali i ostala koja imaju, postave preko te radničke organizacije, koja će zastupati njihove interese.

„Uvijek ćemo predočiti realne činjenice koje postoje i ne zavise od nas, a utiču na nalaženje pravih rešenja, preko kojih će se zaštititi interesi radnika i njihovih porodica“, poručili su iz Sindikata.

Oni smatraju i da se odlaganjem izvoza rude obezvrjeđuje ugovor preko kojeg radnici treba da ostvare prava u pogledu isplate zaostalih zarada.

„Kontraproduktivno je svako postupanje drugačije od navedenog i direktno protiv ostvarenja interesa zaposlenih u svim segmentima ostvarenja prava iz radnog odnosa, a posebno isplate zaostalih zarada, kao nečega što je osnov za egzistenciju njihovih porodica“, navodi se u saopštenju.

Oni su dodali i da se na taj način svjesno ili nesvjesno radi protiv interesa zaposlenih i njihovih porodica, zbog čega se ne može imati podrška gradskog Sindikata.

 

(Mina business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније