Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

18. 04. 2019. 12:00   >>  12:00

ULAGANJA OPERATORA

U razvoj mreža i servisa uložili 82 miliona

Ukupne investicije u sektoru elektronskih komunikacija u prošloj godini iznosile su 91,5 miliona EUR, od čega su operatori Crnogorski Telekom, Telenor i M:tel u razvoj mreža i servisa investirali oko 82 miliona EUR, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

"To potvrđuje da su mobilni operatori u Crnoj Gori u prethodnom periodu u kontinuitetu radili na modernizaciji i unaprjeđenju svojih mobilnih komunikacionih mreža velikih brzina prenosa podataka", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu EKIP-a.

EKIP je, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, tokom novembra i decembra prošle godine obavio mjerenja parametara kvaliteta mobilnih mreža za servise prenosa govora i podataka.

Tokom mjerne kampanje u gradovima i na putevima je pređeno oko 5,5 hiljada kilometara. Mjerenja su rađena u pokretu odnosno vožnji i to u urbanim djelovima svih opština u Crnoj Gori, kao i na važnijim putnim pravcima.

Za mjerenja je korišćeno specijalizovano mjerno vozilo EKIP-a.

Mjerna oprema je bila podešena da obavlja pozive prema govornim mašinama instaliranim u mrežama mobilnih operatora, zatim prenos podataka prema nekim od najposjećenijih sajtova u Crnoj Gori, kao i prenos podataka prema i od odgovarajućih testnih servera.

Iz EKIP-a su kazali da su rezultati mjerenja parametara kvaliteta usluge prenosa govora i prenosa podataka u javnim mobilnim elektronskim komunikacionim mrežama u Crnoj Gori, pokazali visok stepen kvaliteta mobilnih usluga u urbanim djelovima i na važnijim putevima.

"Utvrđeno je da je dostupnost servisa prenosa podataka i govora na veoma visokom nivou kada su u pitanju gradovi, dok su duž putnih pravaca pojedini parametri imali nešto slabije vrijednosti od onih u urbanim sredinama, što je i bilo za očekivati, imajući u vidu konfiguraciju terena uz putne pravce duž kojih su vršena mjerenja", rekli su iz EKIP-a.

Na osnovu dobijenih rezultata, ukupno posmatrajući uzorke izmjerene i na putevima i u urbanim djelovima opština, može se zaključiti da su servisi prenosa podataka i govora omogućeni, odnosno bili uspješni u više od 95 odsto slučajeva.

Posmatrajući samo urbane djelove opština, servisi prenosa podataka i govora su bili uspješni u više od 99 odsto slučajeva, dok su ovi servisi na putevima omgućeni i bili uspješni u više od 90 odsto slučajeva.

Nakon analize mjernih rezultata, zaključeno je da je tokom prošle godine dodatno unaprijeđen kvalitet i dostupnost mobilnih širokopojasnih usluga prenosa podataka, prije svega usljed proširenja pokrivenosti signalom LTE mreža sva tri mobilna operatora i uvođenja LTE-Advanced tehnologije sa agregiranjem LTE nosilaca u više opsega.

Iz EKIP-a si naveli da je na kraju prošle godine broj baznih stanica koje omogućavaju LTE tehnologiju (4G) kod Telenora iznosio 364, Crnogorski Telekom je imao 254, a M:tel 140 baznih stanica koje omogućavaju LTE tehnologiju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније