Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

18. 04. 2019. 06:54   >>  06:54

KLIJENTI IZ CG

Tražiće poništenje svih ugovora u švajcarcima

Predstavnik klijenata iz Crne Gore koji su uzimali kredite u francima Dragan Senić kazao je za Dan da će pred sudovima u Crnoj Gori tražiti poništenje svih ugovora sa valutnom klauzulom.

 

To će uraditi u narednom periodu, a sve na osnovu presude Evropskog suda pravde u Luksemburgu koji je donio presudu da su svi ugovori sa valutnom klauzulom ništavni, odnosno da ako je valutna klauzula ništavna, i ugovor je ništavan.

Evropski sud pravde je tu presudu donio u vezi sa jednim slučajem takvog kredita u Mađarskoj, polovinom marta. Upravo ta presuda je bila i pokretač rješavanja problema po pitanju kredita u “švajcarcima“u Srbiji.

Tamošnja Vlada je u utorak usvojila zakon, leks specijalis, o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, prema kojem će se preostali dio duga građana konvertovati u euro i umanjiti za 38 odsto.

Takođe, kamata fiksna nakon konverzije neće prelaziti četiri procenta.

U Crnoj Gori su krediti konvertovani u euro, a kamata je bila 8,2 odsto nakon konverzije.

“Zakonom o konverziji se ništa nije 'ispeglalo'. Zato ćemo tražiti, na osnovu presude Evropskog suda pravde, pred našim sudovima da se ukinu ugovori. Nećemo žuriti sa tužbom, jer to mora da se uradi jako kvalitetno i sa dokazima. Svi klijenti, a u Crnoj Gori ih ima 762, mogu da traže poništenje ugovora, jer ako je ništava valuta kredita, ništavan je i ugovor”, rekao je Senić za Dan.

Kada je u Crnoj Gori usvojen Zakon o konverziji, tadašnja Hipo Alpe Adrija banka, a sadašnja Adiko, tražila je da Ustavni sud poništi taj zakon. Međutim, Ustavni sud je odbio inicijativu banke.

“U presudi Evropskog suda jasno stoji da ako je ništava valutna klauzula, onda je ništav i kompletan ugovor. Usvajanjem Zakona o konverziji u Crnoj Gori, Mađarskoj, Hrvatskoj valutna klauzula je ništava. Ustavni sud je takođe konstatovao prošle godine da je ugovor sa valutnom klauzulom u francima ništavan”, istakao je Senić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније