Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Pobjeda, Objavila: J.B.Č. ]

17. 04. 2019. 08:12 >> 08:24

UBCG

Kamatne stope na državne obveznice dobro odmjerene

Kamatne stope od tri i 3,5 odsto na državne obveznice koje će biti emitovane za pet dana, u vrijednosti od 190 miliona eura i sa rokom dospjeća na pet i sedam godina, dobro su odmjerene, ocijenio je generalni sekretar Udruženja banaka (UBCG), Bratislav Pejaković.

On je dodao da kamate u bankama na oročene depozite ne prelaze jedan odsto godišnje.

"Te stope na obveznice su veće nego u bankama, ali je i ročnost značajno duža. Sagledavanjem strukture ročnosti depozita u bankama reklo bi se da je preferencija plasmana do godinu, ali ko ima sredstva na koja duže ne računa obveznice su prihvatljive", rekao je Pejaković Pobjedi.

On smatra da je značajno što postoji mogućnost prodaje obveznica na sekundarnom tržištu.

"To je dobro za vlasnike obveznica, ali i za oživljavanje tržišta kapitala. Druga je priča 'plitkost' našeg tržišta kapitala", kazao je Pejaković.

On je, na pitanje da li kamatne stope na obveznice mogu uticati na povećanje niskih stopa na štednju u bankama, odgovorio da su stope 'takve kakve su'".

"Strategija svake banke je priča za sebe od prikupljanja depozita do plasmana. S obzirom da nam je euro valuta, imamo kvalitetan raspon kamatne stope na depozite od banke do banke i naših preferencija", saopštio je Pejaković.

On je dodao da su u razvijenim zemljama stope na depozite negativne u mnogim bankama.

"Niže kamate na depozite omogućavaju niže kamate u plasmanima, gdje opet rizik značajno utiče na formiranje stope", rekao je Pejaković i dodao da je realno očekivati interesovanje za kupovinu državnih obveznica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније